Selamün aleyküm muhterem hocam,

Bir kafiri meziyetlerinden dolayi methetmek küfür müdür?

Böyle bir kişiyi methetmek küfre riza kategorisine girer mi?

Simdiden tesekkür ederim, saglik ve sihhatiniz icin dua ederim. Kemal

*******

Ve aleyküm selam.

Soruyu isterseniz öyle değil de şöyle ifade edelim: ‘Bir kâfirin meziyetlerini dile getirmek  küfrü mucip olur mu, küfre rıza sayılır mı?”

Hayır; küfür sayılmaz, anlatanı/söyleyeni küfre düşürecek bir durum değildir. Nitekim ashaptan bir zat Şeytan’ın anlattıklarını Rasûlümüze nakledince, Efendimiz (s.a.v.), ‘söylenen doğrudur, söyleyen yalancı’ mealinde cevap vermişlerdir. Doğru her zaman ve zeminde doğrudur, eğri de her yerde her vakit eğridir.

Bahis mevzuu anlatımla yapılan, sadece o kişinin belli bir maksatla iyi kabul edilebilecek meziyetlerini anlatmaktan ibarettir. Yoksa onun kötülüklerini temize çıkartmak için değil, tabii öyle olmamalıdır da… İyi olan bir şeyi de kötü olarak dile getiremezsiniz elbette… Bu doğru da olmaz zaten. İyi iyidir, kötü de kötü!

Ayrıca malumunuz, “renkler siyah-beyazdan ibaret değildir” diye meşhur bir sözümüz vardır. Yani birilerini anlatırken, tenkit ederken bütün-bütün kötülemek ya da övmek yerine, onun iyi ve kötü yönlerini ayrı ayrı ortaya koymaktır aslolan...

Go to top