Selamün aleyküm.

Değerli hocam sahabe-i kirâm'dan Hz. Ebu Bekir Efendimiz haricinde diğerlerinin rabıtası vardı denilebilir mi?

 

 

*******

Ve aleyküm selam.

Sevgili kardeşim; rabıta’yı mutlak manada değerlendirdiğimiz zaman, sahabeden hangisinin Rasûlullah Efendimiz’e (s.a.v.) merbut olmadığını söyleyebiliriz? Ama bu merbutiyetin mahiyetini tabii ki bilemeyiz.

Başta Fahr-i Kâinat Efendimiz olmak üzere bütün peygamberlerin (aleyhi ve aleyhimü’s-salavâtü ve’t-teslîmât), onların varisleri olan mürşid-i kâmil u mükemmillerin (k.esrarahum) talim-tebliğ-telkin ve terbiye usûlleri, hep muhataplarının mizacına mutabık olarak cereyan etmiştir. Ziraatçının toprağı terkibine göre işlediği, ekip biçtiği gibi... Nitekim rabıta, zikr-i hafî ve zikr-i cehrî usûlleri de bu sebep ve hikmete istinaden tekevvün etmiştir. Öncelikle bunu bilmemizde fayda var. Bunu bildikten sonra da herhalde sizin sorduğunuz hususun hem lüzumsuzluğu, hem de bunun bizler için tesbitinin imkânsızlığı tebellür etmiş olur.

Ashabın manevi terakkisi bambaşka bir hadise... Sahabeden olmak için bir sohbet yetiyor. O bir sohbette, ashabın dışındaki hiç kimsenin alamayacağı yolu, kat’edemeyeceği mesafeyi kat’ediyordu onlar... Bize düşen, onlar şöyle miydi böyle miydi, rabıtalı mıydı değil miydi gibi şeylerle meşgul olmak değil, başta Rasûlullah Efendimiz olmak üzere onun âl ve ashâbına (salavâtullâhi aleyhi ve aleyhim ecmaîn) katıksız bir muhabbet üzere olmaktır. Vesselâm... 

Go to top