Selamün aleyküm muhterem hocam.

Vücuda döğme yapmanın haram olduğunu biliyoruz. Döğmesi olan kişinin gusül abdestinin kabul olmadığını söyleyenler var, bu konuda bilgi verebilir misiniz? Fransa’dan selam ve dualarla.. Hasan Yıldırım - Fransa

 

 

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Dövme abdeste ve gusle mâni değildir.

Çünkü;

Dövme, dış derinin altında yer alıyor. Abdest ve gusülde ise derinin altını değil, üstünü yıkamak farzdır. Dövme de derinin altında kaldığına göre, onun, bedenin herhangi bir yerinde bulunması abdeste ve gusle mâni olmaz. Üzerinin yıkanmasıyla abdest ve gusül sahih/geçerli olur.

Ayrıca dövme, namaz kılmaya, tâatleri yerine gitirmeye, camiye ve cemaate gitmeye, Kur’an okumaya, zikre-fikre da asla engel değildir.

Ancak, sizin de ifade ettiğiniz gibi dövme yaptırmak haramdır; böyle bir günahı işlemiş olan kimse, Allah'tan mağfiret diler, tevbe-istiğfar eder… Ve inşallah kabul de edilir.

Sorunuzun cevabını böylece verdikten sonra, meselenin diğer yönlerini de ele alalım isterseniz...

***

Dövme yaptırmak haramdır

Yüce dinimiz İslâm, dövmeyi yasaklamıştır. Hatta Hz. Musa’nın (a.s.) şeriatinde ona indirilen ilahi kitap Tevrat’ta da vücuda dövme yaptırmak, ölü arkasından düzenlenen ağıt sırasında ağlayanın tırnaklarıyla yüzünü yırtması âdeti ile birlikte ele alınmış ve, "Ölüler için bedeninizde yara açmayacaksınız, kendinize dövme-işaret koymayacaksınız" [Levililer, 19/28] cümlesiyle her ikisini de yasaklamıştır.

Arapça'da “veşm” kelimesiyle ifade edilen dövme, Rasûlullah (s.a.v.) devrinde Câhiliye çağının bir uzantısı olarak özellikle kadınlar arasında yaygın bulunuyordu.

En güzel şekilde yaratılan insanın tabii görüntüsünde değişiklikler yapılmasını hoş karşılamayan İki Cihan Serveri Efendimiz (s.a.v.), bu türden çeşitli uygulamalar yanında dövmeyi de yasakladıDövme yapan ve yaptıran kadınlara Allah'ın lânet ettiğini bildirdi. Bir fiili işleyenin Allah tarafından lânetlenmesi, onun haram olduğunu gösterir. [Bkz. Buhârî, Sahih, Libâs, 87; Müslim, Sahih, Libas, 119-120] Mevzu ile ilgili hadis metinlerinde sadece kadınların zikredilmesinin sebebi, Arap toplumunda bugün olduğu gibi daha çok kadınların dövme yaptırmasıdır. Dövme yaptırmanın dinî hükmü açısından kadınla erkek arasında fark yoktur.

***

Dövmeyi yaptıran insan nasıl hareket edecektir?

İmam Nevevî (rh.), sağlık bakımından zarar vermediği takdirde dövmenin vücuttan giderilmesi gerektiğini söyler. Yapılacak operasyonun vücuda zarar vermesi veya geride çirkin bir manzara bırakması sebebiyle dövme giderilemezse, kişi tevbe ve istiğfar etmekle günahından kurtulur. [Nevevî, Şerhu Müslim el-Mihâc, 14, 106]

Bundaki hüküm, dövmeyi yaparken kullanılan maddeye göre değişir. Şayet bu maddeler dinen necis sayılanların arasında bulunuyorsa, dövme de o hükme girer. Şayet temizse, o da temizdir. Bunda yapılacak şey, eğer ufak bir müdahale veya ameliyatla halledilebiliyorsa, gidermeye çalışmaktır. Şayet giderilemiyor, buna da imkân bulunamıyorsa, o şekilde bırakılır. Çünkü Cenab-ı Hak kuluna kaldıramayacağı yükü yüklemez, onun üstesinden gelemeyeceği, yapamayacağı şeyleri ondan istemez.

Bilmukabele selam ve dualar...

Go to top