S.Aleyküm Muhterem Hocam,

Sualim şu, Peygamber Efendimizin kedisinin adının Muezza olduğunu belirtmiştiniz. Acaba bu ismin manası nedir? (Lügatleri karıştırdım ama bulamadım) Ayrıca manası güzel ise çocuğa isim olarak verile bilinir mi? Cevabınız için teşekkür ederim.

 

 

*******

Ve aleyküm selam.

Evet, mim-ayn-ze ve sonunda da müennes te’sinden teşekkül eden bu “Muazzetün: Muazzeh” ismi, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) kedisinin adı olarak geçiyor kayıtlarda... Türkçemizde galatlaşarak “Müezza-Muazza” halini almış.

Kelime; izzet ve ikram olunan, saygı ve sevgi gören, itibar edilip ağırlanan manalarına geliyor. Herhalde insana da isim olarak kullanılmasında bir mahzur olmaz. Ama kayıtlara en azından “Muazze” olarak geçirilirse iyi ve doğruya yakın olur.

Cevap için teşekkür hayli geç değil mi sevgili Murat? Bir de değerlendirmenizi almak isterdim. Ayrıca nerelisiniz, nerede kalıyorsunuz, neyle meşgulsünüz? Kendinizden biraz söz ederseniz memnun olurum. Bu bilgileri Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine gönderebilirsin. 

Go to top