S.a. Öncelikle ben oğlum oldu adini Ali Beyazid koydum ve sorun su olack size: Beyazid ismi dinen doğru mudur ve yazlis sekli orada dogru ve duzgun mudur? Açıklarsaniz cok sevinirim. Şimdiden tsk ederim. hayirli geceler.. ibrahim
*******
Ve aleyküm selam.
Güzel olmuş oğlunuza Ali Beyazid ismi. Rabbim analı-babalı büyütsün, sağlık-afiyet ve saadetler nasip eylesin iki cihanda.
Çocuğa Beyazıt ismini vermenin doğruluğunu sorgulamak bile gereksiz. Silsile-i Sâdât-ı Aliyye’nin 5’inci halkasını teşkil eden zat Beyazıd-ı Bistâmî (k.s.) hazretleri değil mi? Yine mübarek ceddimiz Osmalı padişahlarından biri Yıldırım Beyazıt, öbürü de II. Beyazıt rahmetullahi aleyhima değil mi? Eğer bu ismin bir mahzuru olsaydı, çocuklarına verir miydi atalarımız?
İsim, Ebû ve Yezîd kelimelerinden teşekkül etmiş… Bâyezîd diye kısaltılmıştır. Türkçemizde, Bayezit, Beyazıt, Beyazid tarzında kullanılmakta ve yazılmaktadır. Yezîd’in babası manasınadır. Yezîd’in babası kimdir? Rasûlullah Efendimiz’in (s.a.v.) kâtiplerinden Hz. Muaviye (r.a.) değil midir? Böyle bir sahabenin isim veya künyesini çocuğumuza vermek niçin sakıncalı olsun? Zira bununla bizim maksadımız, o menfur Kerbela hadisesine atıfta bulunmak değil ki. Türkçe sözlüklerde Yezid ismi için kullanılan manalar her ne kadar Kerbela'ya atfen kötü hatıralar tedai ettirse de, çocuğuna Bâyezid ismi veren hiçbir Müslüman bu inanç ve düşüncede değildir. Mübarek ve mümtaz ceddimizin, çocuklarına kötü manaya gelecek isimler vermeyeceği de bir vakıadır. Bazıları Yezid kelimesine Farsça olumsuzluk eki Bâ getirilmiş dese de bu ihtimal ıraktır.
Evet, bu isim terkibinin Arapça olduğu unutulmamalı... Ebû malum “baba” demektir, Yezid de ziyade olmak, artmak manasına gelen zâde fiilinin ism-i fâilidir; ziyadeleştiren, arttıran demektir.