Selamun Aleykum Hocam 
Bazı insanlar namazda ellerini kadınların gögsünde tuttuğu gibi tutuyor sebebini merak ediyorum öyle yapmaları doğrumu açıklarmısınız? Harun 

 

*******

Ve aleyküm selam.

Bilindiği gibi namazda ellerin bağlanması sünnettir. Söylediğiniz değişiklikler mezheplerin farklı içtihatlarına dayanmaktadır. Bağlı olduğumuz mezhebe göre amel etmemiz gerekir.

Şimdi amelde hak yani Ehl-i Sünnet mezheplerin, sırasıyla bu meseledeki görüşlerini ele alalım:

(1) Hanefîlere göre: Namazda ayakta dururken erkeklerin sağ ellerini sol elleri üze­rine koyup göbek altında bağlamaları sünnettir. Bu da, niyet edip iftitah tekbirini alırken ellerini kaldırınca artık yanlarına sarkıtma­yarak bağlamakla gerçekleşir. (İmam Muhammed'e göre, kıraate baş­lamadan ellerini bağlamaz. Sübhaneke'yi okuyup Eûzü-Besmele çe­kinceye kadar ellerini yanlarına sarkıtır, kıraate başlayınca bağlar.) Ayrıca sağ elinin serçe ve baş parmaklarıyla sol elinin bileğini hafif kavrayıp tutar. Gerçi bunu Hanefî fukahasından çoğu istihsanen uy­gun görmüşse de muhalefet eden de olmuştur.

Kadınlar ise, kıyamda sağ ellerini sol elleri üzerine koyup gö­ğüsleri üzerinde bağlarlar, onlar hakkında müstehab olan böyle yap­maktır. Ancak serçe ve baş parmaklarıyla sol elin bileğini kavra­mazlar.

Bundan kastedilen Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünnetine uymaktır. Hanefîler bu hususta bir çok rivayeti delil göstermişlerdir. Nitekim Ebu Mucliz'e (r.a.), erkeğin ellerini nasıl koyacağı soruldu. O da şöyle söyledi: "Sağ elinin içini, sol elinin dışının üstüne koyar ve her iki elini birden göbeğinin altında tutar."

Allâme İbni Terkumani (rh.) de şöyle söylemiştir: "Ebu Mucliz'in, ellerin göbeğin altına konması ile ilgili görüşünü Ebu Amr, Temhid'de rivayet etmiştir. Bu rivayet ondan ceyyid (iyi) bir senedle nakledilmiştir. İbrahim Nehai'nin (rh.) görüşü de bunu teyit etmektedir. Tâbiînden büyük bir zâtın sözü ise çoğunluğa göre huccettir (yani kuvvetli delildir)."

Hz. Ali’nin (r.anh) de şöyle söylediği rivayet edilmiştir: "Sağ elin sol el üzerine göbeğin altına konması sünnettendir." [Ebu Davud, Sünen, Salat,118]

Ebu Hurayr’den (r.anh) de ellerin göbeğin altına konulması gerektiğine dair bir rivayet nakledilmiştir.
***
(2) Şâfiîlere göre: Namazda erkek ve kadının sağ elini sol elin bileği üzerine yahut ona yakın bir yere koyma­ları ve ellerini göğüsleriyle göbekleri arasında bağlamaları sünnet­tir. Bu durumda sağ elinin parmaklarını bitişik tutması veya sol eli­nin bileği üzerine yayması hususunda muhayyerdir. Bunun dayandığı delil İbni Hacer'in hadisidir.

***

(3) Hanbelilere göre: Erkek ve kadının namazda sağ elinin içini sol elinin üzerine ko­yup göbekleri altında bağlamaları sünnettir.

Hanbeliler bu mesele hakkında Kubayse, Sehi b. Sa'd ve Ebu Hâzim (r.anhum) hadîsleriyle istidlal etmişlerdir. Ayrıca Vâil b. Hucr'den (r.a.) ri­vayet edilen hadîsle de istidlal ederek, sağ eli sol elin bileği üzerine koymanın da müstehab olduğunu belirtenler olmuştur.

Yine İmam Ahmed'e (rh.) göre, kadın ve erkeğin ellerini göbekleri üzerinde bağlamaları sünnettir. Nitekim Saîd b. Müseyyeb'in (r.a.) de kav­li böyledir.
***
(4) Mâlikîlere göre: Mezhebin zahirine göre, namazda eller bağlanmayıp yan tarafa sarkıtılır. Aynı zamanda bu görüş, İbn Zübeyr ile el-Hasen'den (r.anhuma) riva­yet edilmiştir.

Abdurrahman el-Cezîri’nin (rh.) tesbitine göre, Mâlikîler bu mesele hakkında şöyle demişlerdir:

Sağ eli sol el üzerine koyup göbek üze­rinde bağlamak menduptur, sünnet değildir; şu şartla ki, namaz kılan böyle yapmakla Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) sünnetine uymayı kasdetmiş olacak; bunun aksine daha rahat durmak ve bir bakıma ellerini bağlamak suretiyle kendine destek sağlamak için yaparsa, mekruh sayılır. Nafile namazlarda ise, ne maksatla bağlarsa bağla­sın, mendup sayılır.

Go to top