Selamün Aleyküm Abi. Güvercin beslemek uygun mudur? Güvercin besleyenlerin hayatlarının düzgün gitmeyeceğini söylemişlerdi bir sohbette. Bir kardeşimize bunu söyledim ama mesned bulamadım. Teşekkür ederim şimdiden. Allah Razı Olsun.

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Bir hastalık hâline getirilerek beslenen güvercinler, faydasız bir işle iştigâlden başka bir şey olmadığından mekruh sayılmıştır. [Bkz. Muhammed Hâdimî (v. 1176/1762), el-Berîkatü’l-Mahmûdiyye fî Şerhi Tarîkati’l-Muhammediyye, 4, 241]

***

Bâzı eserlerde sâdece eğlence olsun için güvercin besleyip kuşla oynamanın, fakirliğe yol açacağı da kaydedilmiştir

Halifeliği döneminde Hz. Osman zî’n-Nûreyn’e (r.a.), Medine’de güvercin merakı alıp yürüdüğünden bahsedilince, durumu tahkik ettirmiş / araştırıp soruşturmuş… Ardından da, derhal yasak koymuş! ‘Güvercinle uğraşmak, faydasız işle faydalı zamanı imha etmektir’ diyerek, zaman israfçılarını cezalandırmıştır.

Kısacası tasavvuf erbabı, takva sahibi mü’minlerin uğraşıp vakit harcayacağı bir iş değildir, münasip olan bu ve benzeri durumlardan kaçınmaktır. Dinde ihtiyat bunu gerektirir.

Meseleyle ilgili daha geniş bilgi için bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1292-israk-namazi-kafeste-kus-akvaryumda-balik-beslemek.html

Go to top