Hocam selamün aleyküm. Sorum şu: Bazı firmalarda her 50 ya da 100 liralık alışverişlere bir çekiliş kuponu veriliyor, fakat çekilişe katılabilmek için verilen bu şifreyi ya internetten bedava veya yaklaşık 50 kuruş daha bir maliyete katlanarak GSM aracılığıyla firmaya göndermeniz gerekiyor, yani kısa mesajla az da olsa belli bir bedel daha ödeniyor,  bu durumda bu çekilişler caiz midir, yoksa kumar olur mu? Abdülgani Yardımcı

*******

Ve aleyküm selam.

Bilindiği gibi yalnızca kazananın kârlı çıktığı, kaybedenin ise zarara uğramadığı uygulamalar kumar mahiyetinde olmaz, caizdir. Bahsettiğiniz durumda, müşterilerden birinin kazanması halinde diğerleri bir şey kaybetmemekte, şifre internet yoluyla gönderildiği takdirde katılım ücreti de ödenmemektedir. Dolayısiyle eğer çekilişte vadedilen şey çıkarsa mubah / helâl olur.

Ancak, çekilişe katılmak için ‘normal mesaj bedeli ile şifreyi gönderme’ dışında firmanın kasasına girecek ilave bir ücret ödenmesi halinde (mesela kontör gönderme, ödeme taahhüdünde bulunma vs. gibi), yatırılan para üzerinden şans yolu ile kazanç elde etme durumu söz konusu olacağından, yapılan çekiliş işlemi bir nevi kumara dönüşür, caiz olmaz. Binaenaleyh müşteriye çıkan araba da helâl değildir. 

Go to top