Muhterem Hocam; Sitenizi tarattım ama bulamadım. Sualim kısaca şu:

Tırnak kesmeye sol elden mi başlayacağız yoksa sağdan mı? Ayrıca tırnak kesme sırası Orta parmak, Baş parmak, Serçe parmak, Yüzük parmağı ve sonuncusu İşaret (şahadet) parmağı mıdır? Bu sıra hem sol hem sağ el içinde geçerli midir?

Selam, dua ve hürmetler ile afv ve afiyet üzere olunuz.

*******

Sevgili kardeşim; öncelikle samimi bilgi mesajın için teşekkür ederim.

Sorunuza gelince…

Tırnak kesmede âdap ve usûl

Önce sağ elin şehâdet parmağından başlayıp, sonra orta, yüzük, serçe parmakların tırnaklarını sırayla keserek en sonunda başparmağa geçilmelidir. Sol elde ise küçük parmaktan başlayıp, sırasıyla yüzük, orta, şehâdet ve başparmağa geçilmelidir. Ayak tırnakları kesilirken sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın başparmağına geçerek sırayla en son küçük parmağa ulaşılmalıdır. Tırnak kesiminde bu usûl müstehap görülmüştür. İmam Gazali’nin (rh.) söylediği budur. [Bkz. Mahmud Muhammed Hattab es-Sübki (v. 1352 h.), el-Menhelü'l-Azbi'l-Mevrud Şerhu Süneni Ebî Dâvud, I, 189] Tırnaklar parmağa zarar vermeyecek şekilde imkân nisbetinde dipten kesilmelidir.

Kaç günde bir kesileceğine dair farklı görüşler vardır. Efdâl olan, tırnakların haftada bir kesilmesidir. Onbeş güne kadar bırakılmasında da bir mahzur yoktur. Kırk günü aşması ise, tahrîmen (harama yakın) mekruhtur.

Ama tırnakları çok uzayıp, sınırı aşmayacaksa, bekleyip cuma günü kesmek, bilhassa camiye gidecek erkekler için müstehaptır. Bu mevzuda Fetâvây-i Kâdıhân'da şöyle denir:

"Bir adam tırnak kesmek ya da saç traşı olmak için (sünnete tebaan), cuma gününü belirlese / âdet edinse; başka günlerde de bunun câiz olduğunu kabul etmekle beraber, şayet tırnak kesmeyi çok geciktirmiş ve tırnakları fazlaca uzamış ise, cumaya kadar beklemesi mekruhtur. Çünkü tırnakları uzun olanın rızkı kıt olur. Eğer çok geciktirmiş olmayacaksa ve cumayı, hadîsin tavsiyesine yani sünnete uymak için bekliyorsa bu müstehaptır, güzeldir. Çünkü Hz. Âişe (r.anha) validemizden nakledildiğine göre, Rasûllullah Efendimiz (s.a.v.): “Kim Cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onu öbür Cuma’ya kadar ve üç gün daha fazlasıyla belâlardan korur” buyurmuştur. Dolayısiyle tırnakları Cuma günü kesmenin müstehap olduğu söylenmiştir". [Kadıhân (Hindiyye kenarında) 3, 411; Hindiyye, 5, 358; Benzer hadisler için bkz. İbn Âbidîn, Dürrü’l-Muhtar, 6, 405; el-Hindî, Kenzü'I-Ummâl, 6, 656-659]

Kesilen tırnaklar ne yapılmalıdır?

Kesilen tırnakları oraya buraya rast gele ayakaltına atmayıp toprağa gömmeli veya onları başka usullerle de olsa imha etmelidir. Bu mevzuda Abdullah b. Bişr el-Mazinî'den gelen (r.a.) rivayete göre, Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:

Tırnaklarınızı kesiniz, kesintilerinizi gömünüz. Parmak boğumlarınızı iyice temizleyiniz, diş etlerinizi yemek artıklarından iyice temizleyiniz. Misvak kullanınız, huzuruma dişleriniz sararmış, ağız kokularıyla girmeyiniz.[el-Hakîmü't-Tirmizî, Nevâdiru'l-Usûl, 45] 

Kesilen tırnakların gömülme sebebi

Mü’minin vücudu, cesedi muhteremdir. Onun vücudundan düşen her şeyin bu hürmette bir payı vardır. Ayrıca, kesilen tırnak parçaları öteye-beriye saçılıp rast gele atılırsa, belki o tırnak parçaları yenilecek ve içilecek şeylerin içine düşer, sağlığımıza zarar vermiş oluruz.

Bilmukabele selam, hayır-dua ve samimi muhabbetlerimle…

Go to top