Selamun Aleyküm Muhterem Hocam,

Yazılarınızı alaka ile takip edip istifade ediyorum. Bazılarınıda mahreç vererek arkadaşlarıma gönderiyorum. Rabbim razı olsun. İmtihan ehli değil hizmet ehli olma şerefini sizlere ve bizlere nasip etsin.

Hocam sulaim isim hakkında olacak, İkiz yeğenlerimiz oldu. Adlarını afraa ve şura koymak istiyorlar. Afraa hakkında malumat vermiştiniz. (http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/713-uniseks-tabir-edilen-isimler.html) Fakat Şura hakkında malumat verirmisiniz? Tavsiye edermisiniz?

Selamlar, Hayılı Ramazanlar.. Murat Yakın


*******

Ve aleyküm selam değerli kardeşim;

Rabbim bütün ibadet-amel ve hizmetlerimizi rızasına muvafık kılsın, yolunda daim eylesin. Sizlere de hayırlı ramazanlar olsun.

Sorunuzun cevabına gelince…

“Şûrâ” Arapça bir isimdir. Danışma, istişâre, konuşmak için toplanma, konuşma yeri, danışma meclisi, konsey, kurul, encümen, dîvan… gibi manalara gelmektedir. Türkçemizde bu kelimeyle meydana gelmiş terkip ve tabirlerimiz de vardır. Mesela şûrâ-yı devlet, şûrâ-yı askerî gibi… Kezâ Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in 42’nci suresinin adı da “Şûrâ suresi”dir. Aynı suredeki bir ayet-i kerimede Mevlâmız, mü’minlerin güzel hasletlerinden haber verirken şöyle buyurmaktadır: “Onlar, Rablerinin davetini kabul ederler ve namazı dosdoğru kılarlar. Onların işleri de kendi aralarında şûrâ’dır (işlerini de aralarında danışarak / istişâre ile çözerler). Kendilerine verdiğimiz rızıktan onlar Allah yolunda harcarlar.” [Şûrâ suresi, 38]

Görüldüğü üzere isim güzel, manası hoş. Bebeğe ad olarak verilmesinde herhangi bir mahzur olmaz. Umarım bunu medyadaki malum dizilerin tesirinde kalarak düşünmüş değillerdir. Maalesef bu durum, son zamanlarda yaygın bir hastalık halinde… Dolayısiyle böyle iyi-güzel isimler olabildiği gibi, kötü, anlamsız, bir Müslümana yakışmayacak isimler de öne çıkabilmektedir. Çünkü o dizilerin yazar ve senaristlerinin, genelde pek de dinî-İslâmî hassasiyetlerinden söz etmek mümkün olmamaktadır. O bakımdan dikkatli olmakta fayda var.

Go to top