Selam aleykum,

hocam burada bir dernek var, gayesi yeryüzünde müslüman garibanlara ve fakirlere yardim toplayip o ülkelere götürmek ve yardimlari dagitmak. Birinci soru: Bu dernek topladigi zekat paralarinin bir kismini dernegin ihtiyaclari icin kullanabilirmi. Sandalye, masa gibi vesaire.

Ikinci soru: Oraya zekat verdigim taktirde, o dernek benim verdigim parayi dernegin ihtiyaclari icin kullansa zekatim sahih olurmu ?

Selamlar 

salih 

*******

Ve aleyküm selam.

Malumunuz, gerek ülkemizde gerekse dünyanın hemen her yerinde dine hizmet eden, ilim talebesi yetiştiren yurtlar, Kur'an kursları, vakıflar, camiler ve başka hayır müesseseleri vardır. Buraların da mutlaka desteklenmesi lazımdır. Bunun için bu kurumların bir yetkilisi / yetkilileri, orada ilim tahsil eden talebe veya orada barınan fakir ve yoksullar adına vekaleten zekât ve benzeri yardımları toplayabilir. Dolayısiyle toplanan bu zekâtlar / paralar da, talebelerin ihtiyaçlarına, kurumun başka giderlerine sarfedilebilir. Böylece hem istenilen hayır kurumuna yardım edilmiş ve hem de dine uygun zekat verilmiş olur. Meselenin bir yönü bu. İkinci yönünü araştırıp tesbit etmekse size düşüyor. Şüpheleriniz-kuşkularınız varsa şayet, düzeltebiliyorsanız düzelteceksiniz, değilse yetkilileri uyararak, kendiniz de bundan uzak duracaksınız. Sonra, sapasağlam yerler varken bu kuşkulu yerlere yamanmanın manası ne ola ki?! 

Sorunuzun geniş ve detaylı cevabı için, aşağıdaki linki mutlaka ve dikkatlice okuyunuz: http://halisece.com/fikih/12-zekat/352-zekatin-verilecegi-harcanacagi-kisiler-ve-muesseseler.html

 

 

Go to top