Yemin ederken mesela bir şeyi yapmıyacağına dair yemin etmek için sadece o şeyi bir daha yapmıyacağım deyip o şeyi de kalbinden geçirince yemin olur mu?Yoksa ne yapıp yapmayacağını dil ile söylemek gerekir mi? Bekir

*******

Bekir, farklı nickler kullanmana gerek nedir? Tek rumuz yetmiyor mu? Bununla maksadını, ne yapmak / nereye varmak istediğini belirtir, kimliğinle-kişiliğinle ilgili bilgilerini de lütfedersen memnun oluruz.

Ayrıca muhtelif rumuzlarla aynı soruyu tekrar-tekrar göndermene de lüzum yok. Biz burada bilgisayar başında oturmuş sürekli sizden gelecek soruları gözetliyor değiliz. Diğer hizmet ve meşgalelerimizden vakit ve fırsat bulup siteyi açtığımızda, karşılaştığımız soruları da ihmâl etmemeye gayret ediyoruz. Aceleye, telaşa sebep ne? Sırası geldiğinde cevaplamaya çaba gösteriyoruz. Çok acelen varsa şayet, kendin halledersin veya bir başka yolla çözüme kavuşturursun. Afedersin -hâşâ sümme kellâ ve hâşâ- bizler ‘bulunmayan Hint kumaşı’ zaten değiliz, sadece Müslümanlardan biriyiz. Eminim ki çevrenizde -daha önce bilvesile işaret ettiğiniz gibi- bu meseleleri bizden çok daha iyi ve isabetli şekilde halledecek arkadaşlarınız-arkadaşlarımız mevcuttur. Onlara müracaat edersiniz! Tamam mı güzel kardeşim?

Unutmayın; iş olsun diye aynı soruları yeniden göndermek veya bir başka maksatla -umarım ne demek istediğimi anlamışsındır- değişik sorular üretmeye çalışmak senin için de bizim için de fuzuli bir meşgale olur. Çünkü aslî işimiz-hizmetimiz bu olmadığı gibi, şartlarımız da sağlığımız da buna pek müsait değil. O bakımdan sadece gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri samimiyetle ve belli bir isim ve açık kimliğinizle yazınız; biz de elimizden geldiğince, imkânlarımız nisbetinde yardımcı olmaya çalışırız. Eksik-gedik, hata-kusur arama gayretkeşliğine girmenize gerek yok. Bizler zaten hata-kusur-küsûr, isyan-nisyan-noksan ile mâlûl, pür-taksıyr kullar olduğunumuzun şuur ve idrakindeyiz hamdolsun. Darısı birilerinin başına…

Sorunuzun cevabına gelince…

Kalben yemin sahih olmaz, kişinin ağzından çıkan söz geçerlidir. O bakımdan insanın neye, niçin yemin ettiğini diliyle ifade etmesi gerekir. 

Go to top