muhterem hocam mevlam sağlık sıhhatinizi ziyadeleştirsin inşallah

hocam bir kimse şaraplık üzüm toplamaya gündelikçi olarak gidebilirmi? o züzmlerin şarap yapılacağını bildiği halde.. Akinci Fedai – Facebook

*******

Teşekkür ederim. Mevlam cümlemizi sıhhat ve afiyette daim kılsın.

Başka doğru dürüst, temiz ve helal kazanç temin edecek bir iş buluncaya kadar, aç açık kalmamak için çalışabilir. Çünkü dinin nehyettiği / yasakladığı şeylerden kaçınmak farz olduğu gibi, helâlinden rızık temini de farzdır.

***

A ç ı k l a m a

Hanefî mezhebinde üzüm suyunu Müslüman olmayan bir içki imalâtçısına satmak, İmam-ı Âzam Ebu Hanîfe (rh.) hazretlerine göre caiz; İmâmeyn rahımehumallah’a (İmam Ebû Yusuf ve İmam-ı Muhammed) göre caiz değildir. Ama üzümün kendisini böyle kimselere satmayı her üç imam da meşru saymakta, caiz görmektedir. Zira “Günah, üzümün kendisiyle değil de, değişik bir muameleye tâbi tutulduktan sonra meydana gelmektedir” deniliyor.

Ancak üzümü ve üzüm suyunu şarap imal eden Müslümana satmak, haram işlenmesine ve günaha yardımcı olunacağından caiz değildir. [İbnü'l-Hümâm, Fethü’l-Kadir, 8, 493; İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtar, 5, 250]

Gayrimüslimlere şarap yapımı için üzüm satmak caiz olduğundan, bu üzümlerin kesiminde çalışmak da caiz olur, kazanılan para helâldir.

Şâfiî mezhebine göre de üzümü ve üzüm suyunu şarap yapan kimselere satmak caiz değildir, meşru görülmemiştir.

Üzüm ve üzüm suyunu satın alan kimsenin bunu ne şekilde kullanacağı kesin olarak bilinmiyorsa, bu satışta bir mahzur olmaz. Üzümü satın alan kimse sirke imalâtçısı ise, helâl bir işte kullanacağından, satmak meşrudur. Veya içki imalâtçısı olmayan bir tüccar almışsa, daha sonra da götürüp bunları şarap yapılan yere vermişse, bundan satıcı mes’ul olmaz. Çünkü satıcı meşru olan bir satış yapmıştır.

Fakat unutmamak gerekir ki; helâlinden kazanılan bir mahsulü hırs gösterip, birkaç kuruş fazla kazanmak niyetiyle, içki yapımında kullanılan veya kullanma ihtimali olan yerlere satmak takvâ sahibi şuurlu bir mü’minin başvuracağı bir yol değildir. Çünkü üzümü gerek kurutarak, gerekse pekmez ve benzeri şeyler yaptıktan sonra satmak en sâlim yoldur. Helâl dairesinin her türlü meşru uygulamaya kâfi geleceğini bilip, ona göre davranmak en ihtiyatlı, takvaya en uygun olan yoldur. 

Go to top