Selemunaleykum hocam, Nasilsiniz. birisi nikah konusunda bir soru sordu, Koca hanimina bir defa bos ol demis, aradan zaman gecmis bir defa daha bos ol demis, yani toplam iki kere bos ol demis, nikahi bozulurmu yoksa evlilikleri devam edermi, rica etsem cevaplarmisiniz, Selam ve dua ile.. İlahi Dinleyin - Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim; hamdolsun, idare etmeye çalışıyoruz, sağlığınıza duacıyız.

Bilindiği gibi nikâhta / evlilikte üç bağ vardır. Yani "Seni boşadım, boş ol, benden boşsun" gibi boşama sözleri üç defa tekrarlanırsa veya kişi, tek seferde "Seni üç defa (ya da üç talakla) boşadım" derse üç bağı birden koparmış, geri dönüşü olmayacak şekilde boşamış, bağları koparmış olur.

Söz konusu kişi, iki talakla boşanmış olduğuna göre iki bağ gitmiş, nikâh tamamen düşmüş, bâin talak vaki olmuş olur… Tekrar evlenebilmeleri, ancak iddet sonunda yeni bir nikâh ve yeni bir mehir tesbitiyle mümkündür. Zira bâîn talak, yeniden bir mehir tesbit ederek nikâh kıymadıkça karı ile koca arasındaki evlilik bağını kesip, onları biribirinden ayıran ve nikâhtan doğan karşılıklı hak ve vazifelere derhal son veren boşama nev’idir.

Bir erkek talâk-ı bâin ile boşadığı karısı ile bir yerde otura­maz. İddeti içinde olsa bile bir arada bulunmaları caiz değildir. Üç talak dışındaki talâk-ı bâine fıkıh lisanında “beynûnet-i suğrâ (küçük ayrılık / küçük anlaşmazlık)" denir. Bir başka ifadeyle beynûnet-i suğrâ; eşler arasında, kocanın pişmanlığı ve iddet içinde geri dönüşü kaybolmamak üzere vâki olan ayrılıktır. Eğer üç talakla boşanırsa, buna “beynûnet-­i kübrâ (büyük ayrılık)” denir. Küçük beynûnede yeniden nikâh yapmadan, büyük beynûnede ise başka kocaya varıp ondan boşanmadan tekrar birleşmeleri caiz olmaz.

Bâin olarak vuku bulan bir veya iki talâkta ayrılış, beynûnet-i sugrâ'dır; dolayısiyle kişi, hanımın rızası ve iki şahit ile nikâhını yenileyip tekrar evlenebilir. Yani bunda, talâk-ı ric'îde olduğu gibi, yalnız kocanın rızası ve pişmanlığı üzere geri dönüşü kâfi gelmez, yeni bir nikâh ve yeni bir mehir de gerekir.

Verilen talâk üç veya üçüncü ise, ric'î dahi olsa bu firkat / ayrılık, beynûnet-i kübrâ'dır; hem milki (tasarrufu altında bulunma) hem halliyyeti (helâlliği) derhal ortadan kaldırır. Ona “beynûnet-i galîza” veya “hürmet-i galîza” da denir. Bunda tarafların rızası olsa da, hulle olmadıkça, nikâh akdi yenilenemez, evlllik gerçekleşemez.