selamün aleykum.hocam asansorde kişinin karşı cinsle kalmasıyla halveti sahiha vaki olur mu?nikah tazelemek gerekir mi? teşekkürler.. ebyaz

*******

Ve aleyküm selam.

Değerli kardeşim;

Bu husus, asansörün durumuna göre değişir. Mesela dışarıdan içerisi görülen asansörlerde halvet olmaz. Görünmeyen asansörlerde, katların birinde başka birinin girme ihtimali varsa veya asansörde kamera olduğu biliniyorsa gene halvet olmayacağı gibi, malumunuz iki veya daha fazla erkek varsa yine halvet olmaz.

Eğer dışarıdan asansöre müdahale imkânı yok, tamamen içeriden idare ediliyorsa, böyle kapalı asansörde bir kadınla yabancı bir erkek bulunuyorsa, o zaman halvet hükmüne girer, günahtır. Bu gibi durumlardan sakınmak gerekir.

Ancak bu hâl, nikâh tazelemeyi icap ettirmez. Bir davranışın ahlâki bakımdan yanlışılığı, günah olması ayrı; tevlid ettiği fıkhî / hukukî sonuç ayrı şeylerdir. Yani söz konusu günah, dinî bakımdan haram kabul edilen türden de olsa nikâha zarar vermez. Nitekim zina fiili dahi nikâhı düşürmez. Fıkhî hükmü bu. Fakat büyük günah oluşu apayrı bir husus.

Detaylı bilgi için Nikâhın düşme sebepleri başlıklı cevabi yazmıza bkz. O gibi durumlarda tecdîd-i nikâh değil ama, tevbe ve teksir-i istiğfar gerekir. 

Ayrıca mollacami sitesinde sorulan bir soruya verdiğimiz şu cevabî yazıya da bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-1721.html

 

Go to top