Selamun Aleyküm hocam

gecen haftalarda din kültürü ahlak dersinin ikinci ünitesine giriş kapağında Kuran-ı Kerim vardı arkadaş o gün onun üstüne sigara içmemek üzerine söz ver dedi ama abdest yok söz verdim ama dün akşam düşündüm ve resim uzerine yemin yani söz verilmez diye içmeye başladım söz verirken Kuran-ı Kerimden filan veya Allah(cc) bahsetmedim. Bunun sonucunda 3gün oruc tutmak zorundamıyım ve tutarsam arka arkayamı olmak zorunda acil ceavplarınızı bekliyorum araştırdım bulamadım. ayberk

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Hanefîlere göre Kur’an-ı Kerim üzerine yemin olmaz, haliyle resmi üzerine yapılan yemin de yemin sayılmaz. Eğer Hanefî mezhebine mensup iseniz, bu sözünüzü yerine getirmediğiniz için üzerinize keffâret gerekmez, farz olmaz. Ancak böyle bir davranış, yani söz verip tutmamak,  bir Müslüman için tasvip edilip hoş görülebilecek bir huy değildir. O bakımdan bu ve benzeri hareketlerden insanın şiddetle kaçınması icap eder; son derece çirkin ve tehlikeli bir durumdur. Yüce dinimiz İslâm bize, iyi-meşrû-hayırlı  ve kötülüklerden vazgeçme yönünde verdiğimiz sözleri tutmamızı, gereğini yerine getirmemizi emreder. Hele hele bir günahı işlememek, bir haramı terketmek üzerine verilen sözlere, yapılan yeminlere mutlaka riayet etmemiz gerekir. Meselenin sadece fıkhî-hukuki cihetini değil, söz konusu ahlâki yönünü de özellikle hatırdan çıkartmamalıyız.

Şayet keffâret icap etseydi, keffâretin diğer maddelerini yerine getiremeyecek durumda iseniz, tabii ki üç gün ara vermeden peşpeşe oruç tutmanız lazımdı.

Ayrıca diğer üç mezhep imamına göre, Kur’an ve Kur’an âyetleri üzerine yapılan yeminler muteberdir, geçerlidir; dolayısiyle bozulması halinde keffâret gerekir. Bunu da unutmamak lazım.

Meselenin detaylı cevabı için lütfen aşağıdaki linklere de bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/819-kur-an-uzerine-yemin-edilir-mi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1078-yemin-keffareti.html

http://halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/344-keffaret-nedir-kac-kisma-ayrilir.html

http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-1203.html

Go to top