Hocam siz Sabır üçtür hadisi sahihtir demiştiniz . Ama alimler zayıf ve uydurma olduğunu söylemiştir ?Riyavetlerden biri, Hz. Peygamber'in Ali radıyallahu anh'a tavsiyelerini içermekte olup İbnü'l-Cevzî senette yer alan Abdullah b. Ziyâd (İbn Sem'ân)'dan dolayı bu rivayetin "uydurma"olduğunu söylemiştir. (İbnü'l-Cevzî, Kitâbu'l-Mevzûât, Dârul-Kütübi'l-İlmiyye, 2. Bs., Beyrut, 2003, c: 2, s: 363) Rivayetin iki farklı versiyonu daha bulunmaktadır. Fakat İbn Arrâk bunlardan biri için "mechûl", diğeri için "senedinde tanımadığım kişiler var" demiş, yani iki versiyonun da sahih olmadığını söylemiştir. (İbn Arrâk, Tenzîhu'ş-Şerîa, c: 2, s: 340)

*******

Rudvan; bu lüzumsuz sorunla ilgili gerek önceki cevaplarımızı ve gerekse sitedeki bu mevzuda yazılmış yazıları iyi ve dikkatlice oku, ne demek istediğimizi anlarsın.

Ayrıca usûl-i hadis ilmiyle alakan varsa bilmen lazım; zâhirî kıstaslara göre lafzan sahih kabul edilmeyen bir hadis bile mana itibariyle sahih olabilir. Kaldı ki söz konusu hadisin mana cihetiyle temel İslâmi esaslara muğayir bir tarafı da yok!

Keza bazılarının bir hadise mevzu demesi, mutlak manada onun uydurma olduğu anlamına gelmez; dolayısiyle bu iddia, herkesi ilzam etmez. O hadislerin mezkür olduğu eserler ve müellifleri, Ehl-i Sünnet camiasında makbul-mutemet âlim ve ârif insanlardır.

H â s ı l ı  kelâm netice-i merâm; biz nasihatimizi tekrarlayalım:

Bilmediğin, vukufun-ihtisasın bulunmayan ve de sana lazım olmayan şeylerle meşgul olmayı bırak, kendi işine, kulluğunun icabına bak.  

Go to top