Selamün aleyküm hocam bir kişi istanbulda okuyor olsa babası izmirde görev yapsa asıl memleketi antalya olsa bu kişinin seferi hükümleri nasıldır hocam teşekkür eder hayırlı günler dilerim

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Kişi asıl memleketini (vatan-ı asli) değiştirme niyetinde değilse, nerede ne kadar bulunursa bulunsun, memleketine gittiğinde mukim hükümlerine tâbidir, seferi olmaz. Sadece yolda seferî olursunuz, yani yolculuk esnasında 4 rek'atli namazları 2 rek'at olarak kılarsınız.

Malumunuz, aslî vatan ancak yine bir başka aslî vatanla bozulur. Binaenaleyh bir kimse nerede görev yaparsa yapsın, bir gün mutlaka doğduğu yere (memleketine) dönme niyetinde ise, gittiği-kaldığı yerler sefer ölçülerine dâhilse, buralarda 15 günden az kaldığı sürece (vatan-ı süknâ) seferî hükümlerine tâbidir; 4 rek’atli farzları 2 rek’at olarak kılar. 15 günden fazla kalmaya niyetlendi ise, o takdirde orası onun için ‘ikamet vatanı’ sayılır, sefer hükümlerinden çıkıp hazarî-mukim gibi ibadetlerini (4 rek’atli farzları tam olarak) ikame eder.

Talebe de henüz evlenip kendisine bir ‘vatan-ı aslî’ edinmediğine-edinemediğine göre, babasına tebaan onun da ‘aslî vatan’ı babasınınki sayılır. Binaenaleyh baba da, çoluk-çocuk da asli vatanları olan memleketlerine gittiklerinde mukimdirler. Çocuk ise okuduğu yerde ve ikamet mahallinde yine babasının durumunda olduğu gibi, 15 günden az kalmalarda misafir, fazlasında ise ‘vatan-ı ikamet’ hükümlerine göre misafirlikten çıkar, mukim hükümlerine tâbi olur; dört rek’atli farzları 2 değil, 4 olarak kılar.

Daha geniş bilgi için bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1039-seferilik-vatan-i-ikame-ve-vatan-i-sukna-hakkinda.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1853-seferilik-hukumleri-i.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1854-seferilik-hukumleri-ii.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1029-sefer-meselesi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/998-seferilik.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/858-seferi-namaz.html

http://halisece.com/genel-fikhi-konular/1989-kara-deniz-hava-yolculugunda-seferilik-mesafesi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1880-ucakta-namaz-vakitleri.html

Go to top