selamun aleyküm hocam

Islak birşey necis olan kuru bir şeye temas ederse  ıslak şey necis olur mu.ıslaklık aşırı bir ıslaklık değil.Allah razı olsun

*******

Ve aleyküm selam.

Hayır, necis olmaz. Mesela küçük çocukların bulunduğu evlerde, zaman-zaman onların, halıların-sergilerin üzerindeki idrarları temizlenmeden kuruduğu olur. Abdest alıp yaş ayağımızla bu kurumuş idrarın üzerine basıp geçtiğimizde ayağımız necis olmaz.

A ç ı k l a m a

Birbirlerine temas eden şeylerden biri kuru diğeri ıslak olursa bakılır: Eğer temiz olan ıslak, necis olan kuru ise ve bu temas fazla sür­mezse necasetin sirayeti gerçekleşmez. Nitekim bu meseleyi, el-Muhîtu’l-Burhanî sahibi Mahmûd b. Ahmed b. Abdilaziz b. Ömer b. Maze el-Buhari (rh.) şöyle açıklamıştır: “Kişi ıslak ayaklarıyla necis ve kuru olan bir zeminden, durmaksızın yürüyüp geçerse ayağı necis ol­maz.”

Birbirlerine temas eden şeylerden, necis olanı ıslak, temiz olanı kuru olması durumunda âlimler ihtilaf et­mişlerdir. İmam el-Merğinânî (rh. 511/593 - 1117/1196) et-Tecnîs ve’l-Mezîd adlı eserinde şöyle der: Temiz ve kuru olan bir kumaş, necis ve ıslak olan bir zemine düşüp necis zeminin ıslaklılığı bu kumaşta zuhur etse… Şöyle ki; necis olan zemine düşen kumaş sıkıldığında damla­masa, ancak kumaşın ıslanan yeri anlaşılır olsa, bu kumaşın necis olup olmadığı âlimler arasında ihtilaflıdır. Esah (en doğru olan) görüş, kumaşın necis olmadığıdır. Şemsü’l-Eimme el-Halvanî (D. 400/1009 - V. 483/1090) de böyle demiştir. 

Go to top