selamun aleyküm hocam

1-Elim terli iken kuru bir necasete 10 saniye civarında dokundum.Böyle bir durumda elim necaset olmuş mudur.

2-Su ile yıkanması mümkün olmayan şeylere necaset bulaşsa nesıl temizlenir.telefon gibi.

*******

Ve aleyküm selam.

1. Birbirlerine temas eden şeylerden biri kuru diğeri ıslak olursa bakılır: Eğer temiz olan ıslak, necis olan kuru ise ve bu temas fazla sür­mezse necasetin sirayeti gerçekleşmez. Nitekim bu meseleyi, el-Muhîtu’l-Burhanî sahibi Mahmûd b. Ahmed b. Abdilaziz b. Ömer b. Maze el-Buhari (rh.) şöyle açıklamıştır: “Kişi ıslak ayaklarıyla necis ve kuru olan bir zeminden, durmaksızın yürüyüp geçerse ayağı necis ol­maz.” Bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2676-necasetin-bulasmasi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2163-kurumus-necasete-dokunmak.html

Sizin sorunuza gelince... 10 saniye civarındaki bir temas az sayılmaz, dolayısiyle necis olur. O bakımdan böyle bir temas neticesinde, terli olan eli yıkamak icap eder. Elin fazla terli olmaması gibi düşüncelerle necis olmayabileceği akla gelse bile, en azından necis olma ihtimâline binaen ihtiyaten yıkamak gerekir.

Bulaşan galiz veya hafif necasetin ibadete engel olup olmaması ise malumunuz, ayrı bir bahistir. Bunların detayı için sitede araştırır cevaplarını bulup bakabilirsiniz.

2. Necaset bulaşıp pis olmuş şeyleri temizlemek için, o eşyanın özelliklerine göre çeşitli usûller vardır. Bunlardan biri de, ‘silmekle temizleme’ yoludur. Bu cümleden olarak;

Bıçak, cam, cilâlı tahta, mermer, fayans, telefon gibi pisliği içine emmeyen şeylere / maddelere bir pislik bulaşınca, yaş bir bez, sünger veya toprak, ya da deterjanlı ıslak bezle pisliğin izi kalmadığına galip zan meydana gelecek (kanaat getirecek) şekilde silinirse temizlenmiş olur. Meselâ;

Kurban kesilen bıçak temiz bir bezle veya toprakla iyice silinince temiz olur ve böyle bir bıçak üzerinde iken kılınacak namaz sahih olur. Çünkü Ashab-ı kiram (r.anhum) hazerâtı düşmanla savaşıyor, kılıçlarını silerek, bunlar üzerlerinde iken namazlarını eda ediyorlardı.

Go to top