İki Kaş ortasındaki tüyleri almak caiz mi?

*******

Erkeklerin kaşlarındaki eğri-büğrü / anormal durumdaki kılları almasının bir mahzuru olmaz. Bu sebeple kaştaki o tür kılların alınmasını, sakalların kenar, yan ve altlardan alınmasına ve düzelltilmesine benzetebiliriz. Ancak kaşları ve kaşlarının ortasındaki kılları (çatık kaş) alması caiz değildir, Mert’liğe yakışmaz!

***

Kadınların kaşlarına gelince… Onların yüzlerinin belli bir şekli vardır, esas itibariyle erkeklere benzemez. Meselâ yüzlerinde ve üst dudaklarında erkeklerde olduğu gibi tüyler bitmez. Şayet bir kadının yüzünde dikkat çekecek şekilde tüyler varsa veya bıyık çıkmışsa, onun, bunları alması-aldırması mahzurlu değildir. Çünkü kadında fıtrat olarak böyle tüylerin olması değil, olmaması normaldir. Binaenaleyh bunları almak ve aldırmak fıtrata dönmektir.

Kaş aldırmaya gelince o tamamen farklı bir meseledir. Bu mevznuda Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde, "Allah yüz tüylerini yolan ve yolduran kadına lânet etsin." [Buhari, Sahih, Libas, 84; Müslim, Sahih, Libas, 120] buyurmuşlardır. Dolayısiyle kadının, sosyal hayata katılmak bir yana, eşi için süslenme maksadıyla bile kaşlarını aldırması caiz olmaz. Buna göre normal olan iki kaşın arasını almak sünnet olmadığı gibi, insanlara daha güzel görünmek için yapılırsa, asla caiz değildir.

Ancak, iki kaşın arasındaki kıllar, erkeklerde olduğu gibi gür bir şekilde geliyorsa, normal kadın görüntüsüne çevirmek maksadıyla bu kılları almak, herhalde fıtrata dönüş olacaktır. Bununla beraber eğer böyle bir erkeksi görünüm yoksa, hâli üzere / olduğu gibi kalması gerekir.

***

Mezuyu özetlemek gerekirse, normal kadın kaşının bir şekli, yani tabiî sayılan belli şekilleri vardır. Bunların dışına çıkan, göze saqîl gelen (görüntüsüyle sıkıntı veren, can sıkan), sahibini çirkin gösteren ve bu yüzden onu psikolojik olarak rahatsız eden fazla kıllar alınabilir. Normal kaşları ise modaya uyarak inceltmek, yerlerini değiştirmek gibi muamele ve uygulamalar caiz görülmemiştir.

Lakin diğer amelî meselelerde olduğu gibi bu husuta da mezheplerin farklı görüşlere sahiptir. Meselâ Mâlikilere göre, erkek olsun kadın olsun, güzelliği bozan, insanı rahatsız eden bedendeki bütün kılların temizlenmesi caizdir. Kocanın hoşlanmadığı kılların temizlenmesi ise, kadına vâciptir. [Cezîrî, el-Fıkhu ale’l-Mezâhibi’l-Erbaa,  2, 45]

Hanefî mezhebine göre, erkeklerin sırt ve göğsünü tıraş etmesi edebe aykırıdır. [Bkz. Cezîrî, a.g.e.] Bu ifadeden anlaşılıyor ki, Hanefîlere göre sırt ve göğüs kıllarını aldırmak, haram veya tahrimen mekruh olmamakla birlikte, tenzihen mekruh olup, edebe aykırıdır.

Mevzu ile ilgili ayrıca bkz. http://www.halisece.com/genel-fikhi-konular/466-kas-ve-tuy-yolma-dovme-yaptirma-disleri-seyreltip-inceltme.html

 

Go to top