selâmün aleyküm abi dişten bahsetmişken diş macunlarında gliserin diye bir madde var bu diş macunlarını kullanmak ça iz midir? Taç Hat Hasan Yıldırım – Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Piyasada, ürünleri içinde ‘domuz ve domuz katkı maddeleri kullanılmamıştır’ diye özellikle belirten markalar var. Eğer böyle bir ibare yoksa aldığımız üründe domuz katkısı olduğunu düşünebiliriz.

Gliserin’e gelince....

Bu hususlarda kaleme alınmış bir makalede aynen şunlar yazılı:

Gliserin bitkisel mi hayvansal mıdır?’ derseniz, Türkiye’de kullanılan gliserinlerin hayvansal olmayacağını düşünüyorum. Çünkü bu madde sabundan da elde ediliyor. Ülkemiz çok büyük bir sabun üreticisi. Ama tedbiri de elden bırakmamak lazım. Özellikle soğuk baskı yöntemiyle elde edilen bitkisel yağlı sabunları tavsiye eden Kimya Mühendisi Betül Şahin, el sabunlarına temkinli yaklaşılmasını tavsiye ediyor: ‘Sabunların sertliğini, köpüğünü artırmak için hayvansal yağlardan faydalanılıyor. Bunların içinde domuz yağı da var. Ayrıca bu tarz yağların içinde tarım ilaç kalıntıları bulunabildiği için toksik (zehirli) olma riski de mevcut.’

Doğal’ diye satılan ürünler ne kadar doğal, sağlıklı; bunun kontrolü Türkiye’de ne yazık ki yapılmıyor. Sadece Sağlık Bakanlığı ‘sağlık’ ibaresinin kullanılmasına izin vermiyor. Ama isteyen herkes imal ettiği ürününe ‘doğal’ diyebiliyor. Dolayısıyla benzer problem katı sabunlarda da karşımıza çıkıyor. ‘Doğal Zeytinyağlı’, ‘Yüzde yüz zeytinyağlı’ yazan ürünlere de mesafeli durmak lazım. Çünkü bu şekilde tanıtımı yapılan sabunlar tam bir kimyasal harikası. Tabii, içeriğinde kullanılmış zeytinyağını saymazsak!

- Peki, alacağımız bir sabunun doğallığını nasıl anlayacağız?

- Cevap, Livaoğlu’ndan: “Doğal bir sabunun etiketinde okuyabileceğimiz maddeler; su, doğal yağlar (badem, defne, papatya ve benzerleri), NaOH (sabunlaştırıcı), tuz (NaCl) ve gliserin olabilir. Doğal sabunun tek sorunu PH’ı 9’dur. Suyla durulandığında bu 7-7,5’e iner. Cilt biraz uyum problemi yaşar, hafif kurur. Ama kısa zamanda nem oranı dengelenir. PH’ı ayarlanmış sabunlar var; ama onlar bunu zararlı kimyasallarla yapıyor.”

***

Demek ki işin özeti neymiş efendim? Söz konusu madde hayvanî de olabiliyor, nebatî de… Önemli olan bunu tesbit etmek ve ona göre hüküm vermek ve nebâtî (bitkisel) olanını tercih etmek. Çünkü hayvanî olanının ‘domuz’dan mamul olması ihtimali kuvvetli. Onun da haram olduğunu söylemeye herhalde gerek yok.

Günümüzde ise sağlık alanındaki uzmanlar, diş macunlarının muhtevasındaki sodyum florür ve benzeri maddelerin çocuk ve yetişkinlere, kanser dâhil birçok zararlarının olduğunu tesbit etmiş, misvak tavsiye edecek hale gelmişlerdir. Bir de meselenin bu cihetini, yani sağlık yönünü de düşünmek lazım. Mesela hiç sordunuz mu:

- ‘Bunca insan diş macunu kullandığı halde hastanelerin diş servisleri dolup taşıyor, daha gencecik insanlar bütün dişlerini söktürüp takma diş yaptırıyor…’

- Neden?

Çünkü kullanılan macunlar kısa vadede temizlik sağlasa da, diş sağlığı yönünden misvak gibi müessir / etkili değildir, zaten kimyevî maddelerden yapılmaktadır.

Diş fırçaları mikrop yuvasına dönerken, misvakın en öne çıkan vasfı, üzerinde mikrop barındırmamasıdır. Bunun yanında balgamı engellemesi ve buna bağlı olarak zekânın gelişmesi de yine önemli hususiyetlerindendir.

O bakımdan ağız ve diş temizliğinde, imkân nisbetinde diş macunu yerine misvak kullanılmaya gayret edilmelidir. 

Go to top