Hocam Es-Selamu aleykum..yapmış olduğumuz kısaltmalarla alakalı tarafıma uyarı babında bir yazı geldi..size sormak istedim..müsait olduğunuzda bakabilirseniz sevinirim..

PAYLAŞIM YAPAN KIYMETLİ ARKADAŞLARIMIZA KIYMETLİ BİR BİLGİ! İslâmiyet ile ilgili bilgiler internet de ve çeşitli kitablarda edebe uygun yazılmıyor! Bu ise okuyanların istifade etmesini engelliyor! Bu edebleri öğrenip Paylaşım yaparken bunları düzelterek paylaşmak güzel olur! Yanlışı: Allahû Teâlâ, Allah Teâlâ doğrusu: Allahü teâlâ. Olacak [teâlâ, tâzim sıfatıdır. Haşa Allahü teâlânın soy adı değildir!] Yanlış olanlar c.c S.a.v R.a Slm A.s Hz Gibi tüm kısaltmalar. Uygun değildir! Okuyanların bilmeden bilerek kısa okumasına SEBEB olunur! Çok çirkin bir durum ortaya çıkar! Doğrusu: Celle celalüh "Sallallahü aleyhi ve sellem" "Radıyallahü teâlâ anh" Selamünaleyküm Aleyhisselâm Hazreti Gibi UZUN ve doğrusunu yazmamız lazımdır! Buna dikkat etmek (Ehl-i sünnet) yolunun şiarıdır! ÖNEMLİDİR! Fazıl Karataş - Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Türkçe terkiple “Allah Teâla” demenin de, Arapça üslûpla harekeli olarak “Allahu Teâla” demenin de herhangi bir mahzuru olmaz. “Allah” lafzı malum, ism-i zâttır; “Teâla” da O’nun sıfatıdır; tâzıym (büyük görme, saygılı davranma) ve tebcîl (yüceltme) içindir. Hâşâ, sümme kellâ ve hâşâ, “soyadı” falan gibi abes şeyler mülahaza etmenin hiç mi hiç yeri ve anlamı yoktur, olamaz da… Bunu düşünebilecek bir ahmağın da olabileceğini zannetmiyorum, olsa da ender-i nevâdirdendir (azın azıdır). Daha doğrusu bunun ne olduğunu, hangi maksatla ve hangi manada kullanıldığını bilmeyen Müslüman neredeyse yok gibidir.

Zikri geçen kısaltmalara gelince…

Yazıda bu kısaltmaları yapmanın-kullanmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Malum olduğu üzere söz konusu kısaltmalar, konuşmada değil, adı üstünde yazıda-yazışmalarda gerçekleşmektedir. Zaten konuşurken bu şekilde kısaltma yapılmaz, abes olur, yapılmasına gerek de olmaz. 

Yazıda [celle celâluhu (c.c.): Azameti, büyüklüğü yüce ve aziz olsun] gibi kısaltmalar;

- Mevlâmızın Allah, Cenab-ı Hak ve sair isimleri geçtiğinde…

- (S.a.v.) ve benzeri kısaltmalar da Rasûlullah, Nebî, Hz. Muhammed, Peygamberimiz, Efendimiz tabirlerinin peşinde, okuyana, O’nun zât-ı âlilerine salavat-ı şerifeyi hatırlatmak...

- (A.s.) rumuzu, Peygamber Efendimiz dışındaki diğer peygamberlere dua ve saygı ifadesi olan aleyhisselâm’ı söylemelerini ihtar...

- Ashab-ı kiramın isimleri geçtiğinde ise, (r.a.) radıyallahu anh dua ve hürmet ifadesinin kullanılmasını hatırlatmak içindir.

- Selamün aleyküm terkibinin yazılmasında da, aynen Besmele’de olduğu gibi tabii ki anlaşılır belli bir rumuz kullanılabilir, bunun da bir mahzuru söz konusu olmaz.  

- Hz. kısaltması da, saygı duymak / saymak manasındaki “Hazret” kelimesinin sembolüdür.

Hâsılı, yazılarda bu ve benzeri (anlaşılabilir) kısaltmaların kullanılmasına dinî bakımdan herhangi bir mâni yoktur. Zira bu kısaltmalarla, yukarıda da izah etmeye çalıştığımız gibi, anlatılmak istenen şudur:

Bu ismin akabinde Cenab-ı Hakk’ı tebcil eyle, şurada Rasûlullah’a salâvat getir, peygambere selâm et, sahabeye hürmetle duada bulun

Hazret kelimesini de devamlı yazmak yerine, onun rumuzu olan Hz.’yi kullanmış oluyor.

Ayrıca şunları da hatırlatmakta fayda görüyorum:

Nice hadis-i şerif metinlerinde de sallallâhu aleyhi vesellem’in kısaltılmış şekli de mesturdur, vardır. Ve yine yakın zamanda yaşamış âlim-ârif ve fâzıllarımızdan da bu uygulamalar aynen sâdır olmuş, hatta ‘uzun uzadıya yazmak yerine kısaltılabilir, ben öyle yapıyorum’, ifadeleri de hafızamızdadır. 

Go to top