Selamunaleyküm değerli hocam. eski kurani kerimler tarihi eser diye satılabilir mi ? Emre Karkar – gmail

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

‘Kur’an-ı Kerim Ticareti’ diye bir şey caiz olmaz. Ancak Kur’an-ı Hakîm’in yazılı bulunduğu Mushaf-ı Şerif üzerinden bir ticaret yapılması caiz olur. Mesela kâğıt, baskı masrafı ve sair harcamalar veya üzerindeki sanat emeğinin (tarihî eser niteliğinin) karşılığı gibi sebeplerle satılıp alınması caiz olur. Tabii bu alım-satım işi Müslümanlar arasında olması gerekir. Gayrimüslime satmak caiz değildir.

Söz konusu ticaret esnasında Kur’an-ı Mecîd’in azamet ve kudsiyetine de gereken saygının gösterilmesi icap eder, zira bu da bir iman ve takvâ meselesidir.

***

İkinci bir husus; yine bunun gibi, Kur’an-ı Mecîd’in yazılı bulunduğu kitap manasında olan Mushaf-ı Şerif’in, basılıp satılmasında da bir mahzur yoktur. Ancak âlimler, Mushaf’ın alım-satımında, “Kuran-ı Kerimin fiyatı, ederi kaç para?” yerine, “Hediye” tabiri kullanılması daha uygun olduğundan, bunun kâğıdını ve sair malzemesini kastederek, “Hediyesi ne kadar?" diye sormayı isabetli görmüştür.

Binaenaleyh aşağıdaki ayetlerde geçen “satma-değişme” ifadeleri, dinden taviz verme manasınadır. Yoksa Mushaf’ın alınıp satılması anlamında değildir.

“…âyetlerimi az bir bahâ ile (dünyaya ait değersiz bir kaç para, bayağı bir menfaat karşılığında) değişmeyin (satmayın).” [Bakara suresi, 41]

Allah'ın indirdiği Kitap’tan bir şeyi gizleyip de bununla biraz [filasıl dünyadaki her şey ne kadar çok olursa olsun, Kur’an’ın değeri karşısında bir hiçtir] para alanlar, muhakkak ki karınlarına ateşten başka bir şey yemezler. Ve kıyamet günü Allah onlarla ne konuşur, ne de onları temize çıkarır; onlara sadece pek elem veren bir azap vardır.” [Bakara suresi, 174]

Evet, her ne kadar Kur’an-ı Hakîm’i ücretsiz dağıtmak hayır-hasenat, sadaka ve çok güzel bir hizmet ise de, kâğıt, baskı, cilt ve sair masrafları, son satıcı için emek verilmesi gibi sebeplerle buna imkân bulunmadığında, ücret mukabili satmak da caizdir. Çünkü;

Ameller(in hükmü), ancak niyetlere göredir[Buhârî, Sahih, Bedü’l-Vahy, 1; Müslim, Sahih, İmare, 155; Ebu Davud, Sünen, Talak, 11] hadis-i şerifine binaen, satıcı kişi bunu, geçimini sağlamak için yapıyor. Fakat başka yerlerden yeterli geliri olsa bunu maliyetine satacak ise, bu niyetinden dolayı da ayrıca sevap alır. Zira Kur’an-ı Kerim, okunması-öğrenilmesi ibadet olan İlahî Kitabımızdır. Dolayısıyla satıcının niyeti bu yönde ise, yine hayra vesile olmak” sevabına nail olur.

Eğer satıcının başka yerlerden yeterli geliri oluyor, lakin Kur’an-ı Kerim’i de ondan gelecek kâr’a ihtiyacı olmadığı halde bir gelir aracı, bir ticaret vasıtası olarak görüyor ise, bu hâl en başta kâmil bir Müslüman’a yakışmayacak bir davranıştır, hele-hele takvâ sahibi mü'minlerle hiç bağdaşmaz.

Go to top