aleyküm selam. cevabınız için teşekkür ederim. sizi tekrar rahatsız ediyorum ama birde şunu öğrenebilirmiyim? bu bildirdikleriniz 4 mezhepte aynı mıdır?

kadının ön tarafına parmak sokup lezzet duyması hâlinin, guslü gerektirmediği bir mezhep varmı? şafii hanbeli veya maliki mezheplerinde
mesela ben maliki mezhebinde bu durum abdesti bozmaz diye duydum. yani guslü de gerektirmez demek mi oluyor?
öyleyse o mezhebi taklit edebilirmiyiz saygılar
İsim mahfuz

*******

Selamün aleyküm.

Bu meselede cumhurun görüşü guslü gerektirdiği yönündedir. [Bkz. Muhammed Alâeddin, Hediyyetü'l-Alâiyye, s. 18] Öyle bir hareket, sadece Hanbelîlerde orucu bozmaz. O da diğer mezhep mensuplarını ilzam etmez.

Ayrıca öyle olur olmadık yerde, hele ki böyle basit bir meselede “taklid” yoluna gidilmez. Gidilirse, bu işin sonu telfîka çıkar ki, o da asla caiz değildir, neticesi mezhepsizliğe gider.

Evet, Sünnî mezhepler arasında taklid caizdir; fakat sadece zaruret ve mecburiyet karşısında tecviz edilmiştir. Bu meselede öyle bir zaruretten söz etmek mümkün değildir. Binaenaleyh sabit-kadem ol, âmiyane tabirle ‘daldan dala konma’ya değil, mensubu bulunduğun mezhebin mecrasında yürümeye gayret et. Yoksa, Allah korusun, kekliği taklit edeyim derken, kendi yürüyüşünü şaşıran kargaya dönebilir insan...

O bakımdan kişi, kendi fıtratını / yaratılış özelliklerini, mezhebinin içtihatlarını / görüşlerini zorlamamalıdır. Eğer zorlarsa manevi bakımdan bir fayda elde edemez ve hafizanallah Şeytan’ın maskarası olur.

Taklid mevzuundaki hassasiyet için ayrıca bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/3044-zaruretsiz-baska-mezhebi-taklit.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2806-burak0102.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2569-taklid.html

Go to top