Merhaba

1. Bir insana kötülük ettik sonra helalleştik. Ahirette yine bundan dolayı ceza çeker miyiz?
Bir hoca dedi ki; "helalleşince mesele kalmaz. Ceza çekebilirsin de çekmeyebilirsin de işlediğin halta bağlı" Aynen böyle Helalleştiğimiz halde eğer ceza çekme ihtimalimiz varsa o zaman "helalleşince mesele kalmaz" ne demek? Hangi husus hallolmuş oluyor o zaman?

2. Bir insana yalan söyledik, arkasından konuştuk vs. sonra genel bi  helallik  istedik, o da tüm  haklarını helal etti, ahirette bizim o kişinin haberi olmadan ona yaptığımız bu kötülükler ortaya çıkar mı? Haberi olur mu? Eğer ahirette öğrenirse o zaman "ben dünyadaki helallik vermemden vazgeçtim şimdi haram ediyorum" diyebilir mi? Ya da ahirette öğrenince bizim cehenneme girmemizi isteyebilir mi? Kabul olur mu?

3.şimdi adam hakkını helal etti ya hani bende onun arkasından söylediklerimi ahirette öğrenmemesi için dua etsem haberi olmasın no’lur diye Allahü tealaya yalvarsam
olur mu? Böyle dua etsem uygun mudur?

Siz sorulara çok detaylaı cevap veriyorsunuz, sizin sitenizi farklı kılan en belirgin  özellik bu,
soruma ayrıntılı bir cevap bekliyorum.

Saygılar sunuyorum.

ozan ve beril 2009 – gmail

*******

Selamün aleyküm.

Merhaba kardeşim;

1- Evet, helalleştiğimizde mesele bitmiştir. Hasmımız, helalleştiğimiz hususta artık davacı olamaz. Helalleşmek, adı üstünde zaten bunun içindir. Eğer bir işe yaramayacaksa, ne diye gidip o kişiyle muhatap olalım, kendisine yüzsuyu dökelim, öyle değil mi?

2- Eğer söylediklerimiz-yaptıklarımız fitneye sebebiyet verecekse, başka hâdiselerin, sıkıntı ve zararların meydana gelmesine yol açacaksa, böyle durumlarda üzerimizde kul hakkı bulunan kimseye bir vesile ile yaklaşılır, mesela hediye götürülür... Mâlumunuz, hediyeleşmek sünnettir, kalplerin yumuşamasına vesile olur. Sonra da bir fırsatını bularak, genel manada ‘bütün haklarını helal etmesi’ istenirse, bu olur. Yani onun bizim üzerimizdeki haklarını söylemeden helalleşmek caizdir, bu şekilde helalleşilebilir. Helalleştikten sonra da artık ne dünyada ne de ahirette bunun geriye dönüşü olmaz, bundan vaz geçmek yoktur. Kişi, o zamana kadar olan haklarını helal etmiş olur. Yeter ki ondan sonra bir hukuka girmesin… Tabii helalleştikten sonra ayrıca yaptıklarımızdan pişman olarak, gerek onun için, gerekse kendi günahımız için tevbe ve istiğfar ile dua edilmelidir.

3- Tabii ki muhatabınızın ‘söylediklerinizi dünyada ve ahirette öğrenmemesi için dua edip, Allah Teâla’ya yalvarmanız’ uygundur, güzel olur. Hatta umumi manada Rabbimize, dünya ve ahirette mahcup etmemesi için her zaman niyazda bulunmalıyız. Ayıplarımızı, hata-kusur ve günahlarımızı gizlemesi, günahlarımızı af ve mağfiret buyurması, Cennet’ine koyup Cemâliyle de şereflendirmesi için iltica etmeliyiz.  

Detaylı bilgi için sitedeki ‘kul hakları’ ile ilgili yazılara ve özellik de Husama namazı başlıklı yazıya bakabilirsiniz. 


Go to top