Selamunaleykum hocam, öncelikle hayırlı ramazanlar. Hocam din görevlisi bir yakınım imsak vaktinde aynı zamanda sabah namazı vaktidir diyor, ben ise herkesinde bildiği gibi imsak ile sabah namazı arasında 20 dakka vardır diye biliyorum. Lutfen bu konuda bilgi verirmisiniz. Hayırlı ramazanlar dilerim... Abdurrahman Sevinç – Messenger

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Sizin dediğiniz doğru. Neye nazaran, vakitlerin sahih kıstaslarla / ölçülerler / kriterlerle doğru şekilde hesaplandığı Fazilet takvimine göre… Fazilet takviminde aynen sizin söylediğiniz gibidir. İmsak oruca başlama saatidir, sabah namazının vakti ise ondan 20 dk. sonradır.

Din görevlisi yakınınızın söylediği de, Diyanet ve onun hesaplamalarına uyan diğer takvimlere-vakit cetvellerine göredir, fakat doğru ve sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz. Zira Cenab-ı Hak, oruca başlama vaktini bildirdiği ayet-i celilede, “Bunlar Allah’ın sınırlarıdır, sakın yaklaşmayın” [Bakara suresi, 187] buyuruyor.

İşte bu İlahî emri-ikazı gözardı edip sınıra dayandığınızda, ortaya bu garabetler, hatta telafisi imkânsız sıkıntılar çıkmaktadır. Orucun sıhhati için, imsakta bu cetvellere uymamak gerekir. Evinde-elinde bu takvimlerden bulunanların ise sahurda yemeyi-içmeyi, orada gösterilen saatten en az 14-15 dk. önce bırakmaları lazımdır.

Meselenin çok fazla teknik detayına girmeyeceğim, gerek olduğu kanaatinde de değilim. Zaten o hususta makalemiz, açıklamalarımız var, icap ediyorsa oralara bakılabilir. Bkz.

http://www.sadakatforum.com/ramazanda-takvim-ve-imsakiyeler-neden-farklidir-t12796.0.html

Go to top