Selamün aleyküm abi, 

Abi nasılsınız iyi olmanızı yüce Allah'tan niyaz ederim.

İzniniz olursa bir kaç soru sormak istiyorum abi,

1- inşallah kısa sürede bir bebeğimiz olacak ismini bera koymak istiyoruz. Fakat internet bilgilerine güvenemedik.fazilet takvimimizde bir sahabe efendimizin ismi olarak geçiyordu.manası hususunda bir malumatınız var mıdır? Manası iyi midir? 

Birde doğumun kolay geçmesi içun manevi usüller nelerdir?

2- bir sitede http://www.ihvanlar.net/2015/05/19/sehadet-eylemi-operasyonu-caiz-mi/ bir yazı okudum. Sanki bu yazıda bir yanlışlık var gibi. İntihar eylemleri dinimizce caiz midir?

3- bir arkadaşım geçenlerde cuma mesajında peygamber efendimizin ''benim ümmetimin ömrü 1500 yılı geçmeyecem'' buyurmuş. Böyle bir hadisi şerif varmıdır, sahih midir? 

Hayırlı günler dileriz.

İsmail 6ok - gmail

*******

Ve aleyküm selam.

Öncelikle Rabbim (c.c.) sağlıklı doğum nasip etsin.

Sorularınıza gelince...

1. Türkçemizde kabaca “Bera” dense de kelimenin aslı “Berâ’”dir. Yani be, rı, elif ve hemze harflerinden teşekkül eder (براء)”. Lisanımızda aslına uygun olarak söylenmesi ve kullanılması zordur. Onun için kısaca “Bera” denmektedir. Ancak, hemzeyi telaffuz edemesek de hiç olmazsa “râ”yı çekmek-uzatmak gerekir.

Mânâsı: Her ayın ilk günü ve son günü demektir. Bu günlerde ay güneşten berî (kurtulmuş, ışınlarından uzak) olduğu için o güne berâ’ adı verilmiştir.

Eğer kelime “Berâah / Berâa (Berâatün: براعة)” diye be-rı-elif-ayn ve heli te harflerinden terekküp ederse, o takdirde mânâ; büyük olmak, ilimde, güzellikte ve fazilette üstün olmak mânasına gelir.

Evet, sahabeden o isimle anılan zatlar vardı. Mesela bunlardan biri el-Berâü’bnü Âzib, öbürü de Berâü’bnü Mâlik’tir (r.anhuma). Binaenaleyh erkek çocuk için uygundur, verilebilir. 

Doğumun kolay geçmesiyle ilgili yapılması gerekenler için bk.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1321-kolay-dogum-icin-dua.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1616-dogum-oncesi-ve-sonrasinda-yapilmasi-gerekenler.html

2. Söz konusu ettiğin linkteki yazıyı iyi okumadığın anlaşılıyor. Eğer dikkatlice okumuş olsaydın, orada anlatılanla intihar fiilini birbirine karıştırmazdın. İntihar başka, o başka… Dinimizde intihar caiz değildir ve orada da intiharın caiz olduğuna dair herhangi bir ifade yok. Yazılanlar, anlatılan fiilin intihar olmadığı, o kategoriye girmediğiyle alakalıdır. 

3. Bu sorunun cevabıyla alakalı olarak da bk. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1048-ilk-insan.html

Go to top