Selamün aleyküm hocam. Cemaat için ilk sünneti terk edince farzdan sonra önce son sünneti mi kılmamız gerekiyor yoksa ilk sünneti mi? Bir de sınavlardan muvaffakiyet için tavsiye ettiğiniz bir dua var mı? Allah sizden ve sevdiklerinizden razı olsun hocam. Ahmet Sinan Kaçar – Gmail

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Zamanında kılınamayan bazı vakit sünnetleri, bildiğiniz gibi daha sonra kılınarak îfa edilir. Meselâ sizin sorunuzda da olduğu gibi, cemaate yetişmek için öğle namazının ilk sünneti kılınamadığı takdirde, farzı kılıp iki rek’at sünnetten sonra ayrıca kılınır.

Bu hususta, farzdan sonra önce ilk sünnet, sonra son sünnet kılınır, diyen âlimler de vardır. Her iki uygulama da olur. Lâkin tercih edilen görüş; önce son sünnetin, sonra ilk sünnetin kılınması gerektiği yönündedir. Burada ilk sünnet zaten yerinde ve zamanında kılınamamış, hiç olmazsa son sünnet vaktinden sonraya kalmasın, diye bu şekilde olması, yani önce son sünnet sonra ilk sünnetin kılınması uygun görülmüştür.

Ve yine cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılınamadığı zaman, cumanın iki rek’at farzından sonra kılınır. İki rek’at kılınarak yarıda bırakılan öğlenin ve cumanın ilk sünnetleri de, aynen bu şekilde dört rek’at olarak kaza edilir. Bu sünnetlerin dışındaki diğer vakit namazlarının sünnetleri kılınmadıkları zamanlar, ayrıca kılınması gerekmez. Meselâ ikindi ve yatsı namazının sünnetleri farzdan önce kılınmadıkları zaman, daha sonra kılınmazlar.

*** 

İmtihanlarda muvaffakıyet için kavlî-kalbî dua ve niyaz, fiilî olarak da düzenli, proğramlı olarak çalışmak, çalışmak, çalışmak gerekir. Dua olarak, bildiğiniz menkul-me’sûr duaları içinizden geldiği gibi ihlâsla okumanız ve Allah’a tam bir tevekkül ve tevessül üzere olmanız kâfidir.  Ayrıca şu linkin http://www.halisece.com/namaz/458-sabir-ve-namazla-yardim-isteyiniz.html  “ALLAH’TAN YARDIM NASIL İSTENİR?” ara başlığını dikkatle okuyunuz. Ve yine şu linki de okuyup icabını yapınız: http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1406-hafiza-zayifligi-ezber-unutma.html

Go to top