Merhaba.

Değerli kardeşim;

İsteğiniz üzere sorunuzu, rumuz ve gönderme vasıtanızı yayınlamıyoruz. Bununla beraber yazdıklarınızda esasen özür dilemeyi gerektirecek bir durumun olmadığını da hatırlatmak isteriz. Dinî meseleleri öğrenmekte hayâ / utanma söz konusu olmaz. Zira öğrenmemekle ortaya çıkacak netice, onu öğrenmedeki utanmadan daha büyük ve daha ağır bir vebâli mucip olabilir.

Sizinkine benzer bir soru daha önce bir okurumuzdan gelmiş ve cevaplamış idik. Onu aşağıya kopyalıyorum. Lütfen dikkatlice okuyunuz.

“Ön ve arka yoldan birine herhangi bir zaruretten dolayı parmak veya pamuk ya da bez, peçete yahut başka bir cismi sokmak guslü gerektirmez. Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında da bir fark yoktur. Fakat ‘cinsî bir zevk ve hazz alma düşüncesi’yle ön tarafa parmak sokulursa, bundan dolayı gusül lazım gelir.

“Ayrıca bir zaruretten dolayı da olsa, mesela kadının fercine plastik âletin (veya parmağın ya da bir başka cismin) sokulması halinde, sizin tabirinizle 'istemsiz' de olsa şehvet duymuşsa yıkanması gerekir, duymamışsa gerekmez.

“Bunun için bir hanım, kadın hastalığından dolayı doktora muayene olurken, cinsî bir hazz duyarsa bundan dolayı gusül gerekirken, cinsî hazz duymazsa bir şey icap etmez. Doktor kadın da olsa, erkek de olsa hüküm aynıdır. [Bkz. İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, 1, 112]

“Önümüz mübarek Ramazan ayı, bu sebeple oruçla ilgili de kısaca bir şeyler söyleyebiliriz. Mesela bu cümleden olarak, muayene olmak orucu bozmaz. Binaenaleyh dübüre veya ferce kuru olarak parmağın girmesi de orucu bozmaz, fakat yaş olursa bozar. Doktorun avret yerlerine bakmasından dolayı da gusül gerekmez.”

Netice

Madem ki ‘cihaz çıkarıldıktan hemen 1-2 saniye gibi çok kısa bir süre sonra bir şehvet-lezzet hissi duyulmuşsa’, böyle bir durumda gusül gerekir, kişi yıkanmalıdır. 

Go to top