Hz. Ali kerramellâhu vechehu’nun kabri nerededir?

Hz. Ali (r.a.) uğradığı sûikasttan sonra iki gün yaralı hâlde yaşadıktan sonra, H. 40 Yıl'ın 19 Ramazanı’nda, M. 26 Ocak 661’de bir kış günü vefat etmiştir. Na‘ş-ı şerifleri Küfe Mescidi yanındaki Rahbe'de toprağa verildi. [Bkz. Prof. Dr. Murat Sarıcık, Dört Halife Dönemi] Ancak tam olarak kabrinin nerede olduğu bilinmemektedir.

***

Bilindiği gibi Hz. Ali kerramallâhu vechehu’n-nûrâni Hâricilerden Abdurrahman bin Mülcem tarafından şehid edilmiştir. Kesin olarak nerede medfûn olduğu belli değildir. Kimi Kûfe'nin emirlik binasında, kimi Rahbetü'l-Kûfe denilen yerde, kimi Necef'tedir dediler. Bazılarına göre onu Medine-i Münevvere'ye götürülmek üzere bir sandık içine koyarak deveye yüklediler. Tay kabilesinin toprağına varınca kabile mensupları deveyi gasp edip kestiler. Hz. Ali'yi (r.a.) de orada defn ettiler. Kabrini gizli tutmaktan gaye, onu Hâricîlerden korumak idi. Çünkü belli bir yerde defn etseydiler Hâricîler kabrini kazıp cesedini çıkaracaklardı.

Şîîlere göre Hz. Ali (k.v.) Necef şehrinde medfundur. Kabir orada ziyaret edilmektedir. Bazı muhakkiklere göre de Necef şehrindeki kabir el-Muğîre bin Şu‘be'nin (r.a.) kabridir. Hz. Ali'nin (r.a.) değildir. Bu kabrin Hz. Ali'ye (r.a.) nisbeti hicretten üçyüz sene sonra olmuştur.

Go to top