Selamun aleyküm değerli hocam. 

Teşehhüdde tahiyyat okurken kadınlar da parmak kaldırma sünnetini uygulayabilir mi?

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Namazın farzı, vacibi, sünneti erkeklerle hanımlarda aynıdır. Bu gibi temel hususlarda değişiklik mevzû-i bahs değildir. Rukünlerde (namaz esnasında mutlaka yerine getirilmesi gereken hususlarda) kadın ile erkek arasında temelde herhangi bir farklılık yoktur.

Ancak fıkıh kitaplarında müstehap derecesindeki bazı farklılıklar hanımlara tavsiye edilmiş, hatta bu farklılıklar hanımların ibadetteki tesettürle ilgili özellikleri olarak ifade olunmuştur.

Gerek Kitab’ın (Kur’an-ı Kerim) gerekse Sünnet’in, kadınların tesettürüne hususi bir ehemmiyet atfettiği mâlumudur. Namazda kadınların bazı hareketlerinin erkeklerden kısmî olarak farklılık göstermesinin temel sebebi de budur. Çünkü namaz dışında da örtülü olması istenen Müslüman kadının, Rabbinin (c.c.) huzurunda bu noktaya daha fazla hassasiyet göstermesi tabiidir.

İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rukû ve diğer hususların farziyeti erkek için de kadın için de geçerlidir. Farklılık sadece kısmî olarak şeklî bazı noktalarda öne çıkmaktadır. Mesela İftitah tekbiri alırken ellerin nereye kadar kaldırılacağı, kıyamda ellerin bağlanış tarzı ve yeri, rukû ve secde ediş tarzı, teşehhütte oturuş biçimi ve saire böyledir. Söz konusu mesele hakkında ise kadın-erkek ayrımına dair bir kayda rastlamış değiliz. Demek ki bu noktada hüküm, her iki cinse göre de aynıdır.

Dolayısiyle âcizane kanaatim, “Teşehhüdde tahiyyat okurken kadınlar da parmak kaldırma sünnetini uygulayabilir mi?” sorusu-düşüncesi yerine, bu meselenin mahiyetine-hakikatine odaklanmanız, bunu iyi belleyip kavramanız daha isabetli ve yerinde olur. Onun için lütfen aşağıdaki linkleri dikkatlice okuyunuz ve gereğince âmil olmaya bakınız.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/769-tesehhudde-parmak-paldirmak.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/900-tahiyyati-okurken-sehadet-parmagin.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2359-safii-mezhebinde-tahiyyat-okurken-bas-parmak-kaldirmak.html

http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-970.html

Go to top