Selamun Aleyküm Halis hocam

Bir süalim olacaktı;

Bir erkeğin altın yüzük takması haram hükmündedir.

Peki bir müslümanın altın atölyesinde erkek yüzüğü imal etmesinin hükmü nedir?

Sitenizde araştırdım fakat bulamadım.

Selam ile fiemaniallah.. Emrullah Polat

*******

Ve aleyküm selam Emrullah bey;

Sorduğunuz husus, Yüzük meselesi başlıklı cevabî yazımızın son parağrafında kayıtlı. Bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/650-yuzuk-meselesi.html Zannederim siz rastlayamamışsınız. Olabilir. Önemli değil, sağlık olsun. Oradan söz konusu parağrafı da aktarabiliriz. Aynen şöyle ifade olunmuş:

Elmas ve  pırlanta gibi zinet eşyası altın kadar kullanışlı ve kadının sembolü olmadıkları için, kadına mubah olduğu gibi erkeğe de mubahdır. Bunların i'mâli (yapımı) ve satışı hususunda da hiç bir mahzur yoktur.” Yani caizdir. Meselenin şer’î yönü / fetva ciheti budur.

Ancak dinde ihtiyat ve takvâ, kişinin geçimini temin için yapabileceği bundan daha uygun bir iş varsa, bunu yapmamayı gerektirir. Nitekim Şâfiî fakih, müfessir ve lisaniyat âlimi Şemsüddîn Muhammed b. Ahmed el-Hatîb eş-Şirbînî (rh. d. ? – v. 977/1570) hazretleri, Muğni’l-Muhtâc isimli meşhur eserlerinde, “Kuyumcunun (erkeklere mahsus, yalnız onların takabileceği) altın yüzük i‘mâl etmesi / yapması ve satması muvafık ve münasip olmaz” demiştir. [Bkz. A.g.m. ve e. C. 1, S. 307]

Böylece meselenin ihtiyat ve takvâ yönünü de hatırlatmış olalım. 

Go to top