Hocam selamün aleyküm  bir sorum olacaktı  sarıksız takke ve cübbe ile namaz kılmanın hükmü nedir. Bizi bi bilgilendirir misiniz  

Soru: Özel Fatih Öğrenci Yurdu / Kırıkkale

*******

Ve aleyküm selam.

Hanefi fukahasına göre amel bakımından sünnet iki çeşittir.

1. Uyulması hidâyet, terki dalâlet olan sünnettir ki, ibadetlerle alakalıdır ve bunlara “Sünnet-i hüdâ” denir. Mesela Bayram namazı, ezan, ve kamet gibi sünnetler, "Sünnet-i hüdâ" olarak tavsif ve tarif olunurlar. Sünnet-i hüdâ’yı terk etmenin hükmü, isâet (günah) ve keraheticap etmesidir. Yani o kişi, delâlete nisbet edilmeyi, yerilip kınanmayı ve zemmi hak eder.

2. Uyulması güzel, terki mubah olan ve ibadetlerle değil, âdetlerle alakalı olan sünnettir. Buna Sünnet-i zevâid denilir. Sünnet-i zevâid fer'i meseleleri içine alır. Mesela Efendimizin (s.a.v.) elbiseleri, oturması, kalkması, iyi şeyleri yapma­ya sağdan başlaması bu kabil sünnetlerdir. Bunları yapanlar da sevâba kavuşur. Bunlara sevâb verilmesi için, illa ki niyet etmek de lâzım değildir. Fakat sünnete uymaya niyet edilirse, sevâbı çoğalır, kat kat olur. Keza, Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) savaşa giderken deveye binmiştir, bu da bir zevâid sünnettir. Fakat hayatında hiç deveye binmeyen kimse, sünnete muhâlefet etmiş sayılmaz. Zira deve, o zamana ait bir ulaşım vasıtasıdır. Sünnet-i zevâid’in yani âdet kabilinden olan bu sünnetlerin terki, isâet ve keraheti gerektirmez. Ancak kişi, o sünneti terk ettiği zaman, işlediğinde alacağı sevaptan mahrum kalmış olur. Mesela Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) sarık hakkında şöyle buyurmuşlardır:

"Sarıkla kılınan iki rek’at namaz, sarıksız olarak kılınan yetmiş rek’attan daha hayırlıdır." [Tâcu’l-Usûl, c. I, s. 169] O bakımdan mümkün olduğunca sarık kullanmaya ve taylasan usûlünü tatbik etmeye gayret etmek iyi olur. 

Terk edilirse ne olur?

Sarık’tan hâsıl olacak, hadis-i şerifte belirtilen o büyük sevaptan mahrum kalınır.

Sarık, takke ve cübbe ile alakalı detaylı bilgi için bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1417-namaz-kildirirken-cubbe-giymek.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/850-takke-takmak.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1105-camilerdeki-sariklar.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1326-takkesiz-corapsiz-yazili-elbise-ve-kisa-kolla-namaz.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1776-sunnet-i-huda-ve-sunnet-i-zevaid.html

Go to top