Hocam Selamun aleykum nasılsınız?Hocam başı kapalı tuvalete girilmesi ile alakalı sahih hadis var mıdır?konuyu tıbbi yönden biraz araştırdım ama saç ile alakalı bir konuyada rastlayamadım.müsait olduğunuzda malumat yazabilirseniz sevinirim.Selam ve dua ile Muhterem Hocam. 

Resimde geçen yazı metni şöyle:

“TUVALETE BAŞI KAPALI GİRMEK SÜNNETTİR..

“İdrardan çıkan asidin ilk temas ettiği yer, saç kökleri olduğu için, başı kapalı olmazsa saç dökülmesine sebep olabilir. Unutulan bir sünneti hatırlatana 100 şehid sevabı vardır..”

*******

Ve aleyküm selam kardeşim; teşekkür ederim, sizleri sormalı…

Evet, tuvalete baş kapalı olarak girilmesine dair Sünnet’ten deliller vardır. Hemen hemen pek çok mevzuda olduğu gibi, bu husustaki yazıyı da okumadığınız anlaşılıyor. Keşke bunu yazmazdan-sormazdan evvel siteye bir göz atıverseydiniz… Bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/850-takke-takmak.html

Meselenin tıbbî yönü ise bizim işimiz değil. Haddimizi bilir, onu o sahanın mütehassıslarına havale ederiz. Onlar da gerek duyarlarsa araştırırlar ya da araştırıp bu mevzuda bir neticeye varmışlarsa, çalışmalarını yayınlarlar, bakarız, okuruz, istifade etmeye çalışırız. Resimde kaydedilen bilgiler kime ait, nerede yayınlanmış? Sağlam bir yere istinad ediyor mu? Onları bi-zahmet araştırıp bizleri de bilgilendirebilirseniz memnun oluruz. Malumunuz internet bilgi çöplüğü… Dileyen dilediğini, her aklına eseni, ilmî kıstas ve sağlam dayanak endişesi hissetmeden yazıp çiziyor. Sonunda gene uğraşan da ciddi çalışma erbabı oluyor. Rabbim (c.c.) cümlemize kolaylıklar ihsan eylesin.

Biz bu noktadaki şer’î hükme bakar, nedenini-niçinini araştırma-soruşturma lüzumu hissetmeden o yönde âmil oluruz. Çünkü bizler, emirlerin-nehiylerin hikmet ve sebebini bilmekle değil, onlara uymakla mükellefiz. Bununla beraber, taabbudî olmayıp ta‘lîlî olan emirlerden-yasaklardan da, bilebildiğimiz-bulabildiğimiz, akledip fikredebildiğimiz kadarının sebebini-hikmetini de, belli ölçüler dâhilinde öğrenmeye gayret ederiz. Bunda da bir mahzur söz konusu değildir.

Hâsılı, tuvalete başımız kapalı olarak girme sünnetini îfa için, kopyaladığınız resimdeki gerekçelere dayanmayız. Öyle olsa da olmasa da buna -uyabiliyorsak şayet- Sünnet olduğu için uyarız. Kaldı ki Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.), Hulefa-i Râşidîn (r.anhum) hazeratının sünnetlerinin hiçbiri zaten sebepsiz ve hikmetsiz de değildir. Biz buna böyle inanırız. Sünneti fayda ve hikmetinden dolayı değil, sırf Efendimiz’e (s.a.v.) ittibâ için işleriz. Aslolan da budur. Binaenaleyh Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) sözleri ve mübarek Halifesi Sıddîq-ı A‘zam (r.a.) hazretlerinin uygulamaları bizim için kâfidir, en sağlam düsturdur.

Bilmem anlatabildim mi?

Allah’a emanet olunuz. 

 

Go to top