Selamun aleykum hocam.

1) Hocam, ferace giydigimizde ne kadar bol olursa olsun neticede ğöğüslerimizin çıkıntısı belli oluyor, kaçınılmaz olarak… Şekli belli değil tamamen ama, o mahalde bir çıkıntı olduğu belli. Bu minvalde başörtüsünü gögüslerimiz üzerine omuzlardan salmak farz mıdır?

2) Kollu ferace caiz mi? Kolların şekli belli oluyor onda da ister istemez…

Soru: Deniz tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

******* 

Ve aleyküm selam.

1. Başörtüsü mevzuunda daha önce sorulan bir suale verdiğimiz cevapta, sizin sorduğunuz bu meselenin de cevabı var. Şöyle ki:

“…Cahiliye devrinde de başörtüsü vardı. Ancak enselerine bağlar ve arkaya bırakırlardı. Yakaları önden açılır, gerdanları ve boyunları görünürdü. İşte bu durumu düzeltmek için ayet-i kerimede Allah Teâla“Başörtülerini yakalarının üzerine (kadar) vursunlar (örtsünler)...” buyurmuştur. Bu örtünün şekli ve biçimi ise önce açık yer kalmayacak şekilde başı, boyun ve gerdanlığı örtmektir. Sonra da ince ve çekici olmayan bir örtüyü kullanmaktır. Mutlaka şu şekilde ve şöyle olmalıdır demek doğru değildir. [Bkz. Elmalı’lı, Hak Dini Kur’an Dili, Nûr suresi 31. ayet tefsiri]

Buna göre başörtüsünü yakaların üzerinden örtmenin hikmeti; boyun, gerdan ve göğsün örtülmesini temin etmektir… Önemli olan, İslâm’a uygun olarak tesettürün sağlanmasıdır, şekilcilik değildir.

Mâlumunuz, Müslüman bir hanımın başını kapatması hem Allah Teâla’nın hem de Rasûlullah’ın (s.a.v.) emridir. Yani yüz kısmı açık kalacak şekilde başın kalan kısmını, boyun ve göğüsleri, gerdanlığı örtmek farz-ı ayndır; açmak ise bir farzın terki sayıldığından haramdır…” Detaylar için bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1727-basortusunu-pardesunun-altina-koymak-saci-arkaya-topuz-yapmak-ve-giybet.html

2. Kollu ferace meselesinde de, tesettüre en uygun olanın yapılması gerekir. İsim, şekil, suret önemli değil; aslolan tesettür şartlarının yerine getirilmesidir. Caiz olup olmaması bu ölçüye bağlıdır. Biraz önce linkini verdiğimiz yazıda, mesele hayli etraflıca ele alınmıştır. Lütfen onu ve aşağıdaki linkleri de dikkatlice okuyunuz:

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2852-basortusu-ve-baglama-sekli.html

http://www.mollacami.com/konu/islam-da-giyim-ku-amin-olcusu-12159.html


Go to top