es-Selamü aleyküm hocam; gelin kayınpeder ile umreye gidilir mi?  

Soru: Gulsum tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Sorunuzun kısa cevabı:

Evet, gelin kayınpederi ile umreye gidebilir. Çünkü kayınpeder de, oğul-torun, baba-dede, sütoğul-sütkardeş, damat gibi kadın için “mahrem” olan zümredendir. Öyle ki, gelinin kocası ölse, kayınpederine olan mahremliği devam eder, onunla evlenemez. Çünkü kayınpeder, öz baba gibi mahremdir.

Bilindiği üzere kadın, yanında mahremi olmadıkça, ne olursa olsun şer’an seferî hükmünde olan bir mesafeye gidemez. Ve hemen belirtelim ki; kadınların mahremsiz, şer’an seferî olan bir mesafeye, hacca veya umreye gidememesi, kadına karşı bir sûizan değil, kadının itibarını korumaya yönelik ihtiyâtî bir hükümdür.

Lûgatte haram, haram kılmak ve haram kılınmış mânâlarına gelen “mahrem” kelimesi, dînî bir kavram olarak, genelde Allâhu Teâla’nın haram kıldığı, yasakladığı şeylere; özelde ise, kendileriyle evlenilmesi ebedî olarak haram olan kişilere denir.

Mahrem” ifadesi; nesep, süt veya sıhrî hısımlık yüzünden kendisiyle evlenmek ebediyyen haram olan kimseleri içine alır. Bunlar da yukarıda zikrettiğimiz gibi oğul-torun, baba-dede, sütoğul-sütkardeş, damat, kayınpeder... gibi yakınlardır. Mesela kızkardeşin beyi, hala veya teyzenin kocası olmak, geçici evlenme engeli doğurduğundan bunlarla yani eniştelerle umree ve hac yolculuğu câiz olmaz. Bu sebeple erkek için baldız ve kadın için de enişte mahrem hükmünde olmaz. Çünkü onlarla evlenme yasağı ebedi değil geçicidir. Mevzu ile ilgili detaylı bilgi için bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2829-islam-da-kadinin-mahremleri.html

Go to top