Hocam, malumunuz umre hazırlığı var. Resimde görüldüğü gibi bir terlik (sandalet) almıştım. Bazı hocalarımız diyorlar ki, bu, umre yaparken ihramın altına giyilmez. Açıkcası bununla umre olmaz diyorlar. Öyle bir şey var mı? Bunu değiştirmemiz icap eder mi?

Selam ve dua ile hayırlı günler…

Soru: İsmi bizde mahfuz bir okuyucu tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam. Bizden de bilmukabele hayır-dualar…

Bilindiği gibi, hac ve umre’de ihram yasakları vardır. İhram zaten; hac veya umreye niyet eden kişinin, normal hallerde yapılması mubah olan bazı fiil ve davranışları kendine haram kılması / yasaklamasıdır. Bu yasaklardan bir kısmı vücutla ilgili, bir kısmı giyim-kuşamla, bazıları cinsî yakınlıkla, av yasağıyla ve harem bölgesi ile ilgili yasaklardır.

Bu cümleden olarak, İhram esnasında dikişli elbise ve iç çamaşırı cinsi giyim eşyası giymek, başı kısmen veya tamamen örtmek, çorap ya da topukları ve üstü kapalı ayakkabı giymek sadece erkeklere yönelik bir yasaktır.

Resmini koyduğunuz nesnenin ise üzeri kapalı, topukları da tam olarak açık sayılmaz. Ayağın ön kısmını kapatacak şekilde böyle bir sandalet ya da ayakkabıyı özürsüz giymek yasaktır, caiz olmaz. Ama dikişli olmayan ve topukları yanında ön tarafı da açık olan terlik giymekte bir mahzur yoktur.

Söz konusu yasak fiilleri bilirek veya bilmeyerek ya da unutarak işleyen bir kimsenin ceza olarak bir koyun veya keçi kesmesi / kurban etmesi gerekir. Esasen bu yasakların ihlâli durumunda ihlâl ciddi boyutta ise koyun veya keçi kurban edilmesi, değilse fidye ödenmesi, küçük çaptaki ihlâllerde ise sadaka verilmesi gerekir.

Ceza olarak kesilen bu kurbanın etinden sahibi yiyemez. İfrad hacda bir kurban icap ettiren suçu, hacc-ı kıran yapan hacı işlerse, biri hac öbürü de umre için olmak üzere, iki tane kesmesi lazımdır. 

Önemli hatırlatma:

Hac ve umre ile alakalı meselelerde, mutlaka rehberlerinize danışmanızı, onların söyledikleri istikamette hareket etmenizi tavsiye ederiz. Muvafık ve isabetli olan yol budur. Çünkü işin teferruatına siz ve onlar tam olarak vakıfsınız. 

Go to top