Selamün aleyküm hocam. sir sorumuz olacaktı, seferi olan mukim olanlara cuma namazı kıldırabilir mi?

Soru: Levent Kandemir tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Seferî bir kimse imam olup Cuma namazını kıldırabilir, hutbeyi de okuyabilir. Bu aynen seferî olan birinin mukim olanlara imameti gibidir ki, bu caizdir. Kısacası burada olması gereken şartlar, imamet için aranan şartlardır. Seferî olmayıp mukim olmak ise, imamlığın şartları arasında sayılmamıştır.

İmamlığın sıhhatinin şartları

Sağlığı yerinde olan erkekler için imamlığın sahih / geçerli olmasının şartlan altıdır:

 1. İslâm, yani Müslüman olmak.

 2. Bülûğ, erginlik çağında bulunmak.

 3. Akıllı olmak.

 4. Erkek olmak.

 5. Kıraat: Namaza yetecek ka­dar Kur'an'dan âyet okuyabilmek.

 6. Özürlü olmamak: İmamın, sürekli burun kanaması, yel kaçması gibi bir özrü olmamak. Keza “fe” veya “te” harflerini tekrarlamak suretiyle olan kekemelik, pelteklik; sin harfini peltek, “se” ve “ra” harfini “ğayn” harfi yapmak gibi özürlerden uzak bulunması lazımdır.

Ayrıca bunların yanı sıra, temizlik ve avret mahallinin örtülmesi gibi namazın her türlü şartının kendisinde mevcut olması gerekir. (Bazı fıkıh kitaplarında bu son şart da ayrı bir madde halinde zikredilir ve imametin şartları yedi olarak ifade edilir.) [Ebu'l-İhlâs Ha­san el-Vefâî eş-Şürünbülâlî, el-Miftâhu Şerhu Nûri’l-Îzâh, Fazilet Neşriyat, İstanbul, 1980, Bâbü’l-İmâmeti, s. 60; Mehmed Fevzi Efendi, Nimet-i İslâm, Huzur Yayınevi, İstanbul, 2008, s. 318-19-20; Bilmen, Ömer Nasuhi, Büyük İslâm İlmihali, Bilmen Yayınevi, İstanbul, 1966, s. 144, md.: 148]

İmamlığın şartlarıyla alakalı daha geniş bilgi için lütfen ayrıca bkz. 

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2220-murahik-in-imamligi-ve-imametin-sihhat-sartlari.html

 

Go to top