Allahı cennette gördüğümüzde allahın nasıl bir şekilde olduğunu kavrayabilecekmiyiz yani görebilecekmiyiz tam manasıyla anlat deseler anlatabilecek gibi misaledemi olacağız?    

Soru: İslam tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ehl-i Sünnet’in temel akaaid kitaplarından Emâlî kasidesinin 20 ve 21’inci beyitlerinde “Ru’yetullah (Cennet’te Allahu Teâla’yı görme)” meselesi şöyle ifade edilmektedir:

"Yerâhü’l-mü’minûne bi-ğayri keyfin * Ve idrâkin ve darbin min misâlin"

Manası: Mü’minler Allah Teâla’yı görecekler (Cennet’te)... Ancak nasıl olduğu bilinemez (elbette)... Bir misâl yani suret ve hey’et (mahiyet-nitelik) ile de idrâk ve ihata edilemez (kuşatılıp anlatılamaz).

Burada “yerâhü”deki zamir, manada da görüldüğü üzere, Allah Teâla’ya râcidir.

Ehl-i Cennet için ru’yetullah mekân, cihet ve suretten münezzeh olduğu (bunlara ihtiyaçları bulunmadığı) halde inkişâf edecek, açığa çıkacaktır.

Hâsılı, ehl-i Cennet için ru’yetüllah haktır / gerçektir, vukuu muhakkaktır.

Evet, mü’minler Cennet’te Allah Teâla’nın Cemâlini görecekler. Buna delilimiz, "Yüzler vardır ki o gün ışıl ışıl parıldayacaktır. (Onlar) Rablerine bakacaklar, (O'nu göreceklerdir)" [Kıyâmet suresi, 22-23] ayetleriyle, “İyi iş, güzel amel yapanlara daha güzeli ve daha fazlasıyla karşılık vardır…” [Yunus suresi, 26] ayetidir. Bunlar, Cemâlullah'ın doya doya seyredileceğine delildir. Müfessirler, bu ayetteki “hüsnâ”dan yani ‘daha güzel’den murad Cennet, “ziyade / fazla”dan murad da Cemâl-i İlahi’dir demişlerdir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:

Gökteki Dolunayı nasıl (birbirinize sıkıntı vermeden rahat ve net olarak) görüyorsanız, (siz mü'minler Cennet’te) Rabbinizi, böyle açıkça göreceksiniz.” [Buhari, Sahih, Tevhid, bâb, 24, Tefsir el-Kur'an, Sure: 4, Ezan, 129, Rikak, 52; Müslim, Sahih, Mesâcid, 211, Hadis no: 633, İman, 296, Hadis no: 180, İmam, 302, 1 Hadis no: 183, İman,299, Hadis no: 182]

Daha geniş bilgi için aşağıdaki linklere bkz. ve dikkatlice okuyunuz. Ayrıca bundan sonraki meselelerinizi sitede araştırmadan soru mesajı göndermemeye lütfen dikkat edeniz.

http://www.halisece.com/akaid/394-ehl-i-sunnete-gore-ruyetullah-meselesi.html

http://www.halisece.com/akaid/366-ruyetullah-ne-demektir-dunyada-allahi-gormek-mumkun-mu.html

http://www.halisece.com/mubarek-geceler/388-ruyetullah-ve-mirac.html

Go to top