İslamda helal,haram ve bu ikisi arasında olan şüpheli şeyler var.Marketten aldığımız çikolata ve kek'ler şüpheli gıda kategorisine girer mi?

Soru: Buğra tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Bu hususta şablon bir hüküm olmaz. Aynı cins ürünü imal eden farklı farklı firmalar var. Aldığınız ürünün içindekiler listesine / ürünün imalatında nelerin kullanıldığına bakacaksınız. Özellikle Jelatin ve Emülgatörlerden Mono ve Digliseridler ve Esterleri (E470 – E477)’nin bulunup bulunmadığına dikkat edin. Bu nesneler bitkilerden ve hayvanlardan elde edilir. Ama maalesef gayrimüslimler ve dinî hassasiyeti olmayıp sadece kazancını düşünen gafiller, kolay ve ucuz olduğu için genelde ‘domuz’u tercih ediyor.

Onun için kontrol edeceksiniz. Bu katkı maddeleri var mı yok mu? Varsa bitkisel mi, yoksa yenmesi helal olan hayşvanlardan mı elde edilmiştir? Eğer öyle ise problem yok. Ama ‘domuz’dan imal edilmiş ise, kuşkusuz haramdır, yaklaşmayın!

Bir de bu işin pratik bir yolu / yöntemi var; üründe ‘Helâl gıda’ mührünün olup olmadığına da bakabilirsiniz. Varsa mesele yok, faydalanabilirsiniz. Ancak bildiğim kadarıyla bu iş, henüz tam olarak yayılıp oturmadı ülkemizde... Bununla birlikte uygulayan firmalar da yok değil. Herhalde siz de karşılaşmışsınızdır.

Hâsılı; bu alanda faaliyet gösteren firmaların, çoğunlukla bitkisel yağlar kullanıldığını söylemelerine rağmen, hayvansal yağların (domuz eti içeren objelerin) kullanımının olduğu da inkârı mümkün olmayan bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Bundan dolayı Müslümanlar, adı geçen maddelerin bulunduğu ürünlerden uzak durmalıdır.

Unutmamak gerekir; uzmanların söylediğine göre, sadece üreticiler yağ asitlerinin kaynağı üzerine detaylı bilgi verebilir. Kimyasal olarak, bitkisel veya hayvansal kaynaklı yağ asitleri aynıdır.

S o n u ç

Müslümanlar, söz konusu gıda maddelerinin etiketinde, o nesnelerin imalatı hakkında açıkça bitkisel ifadesi yazılmamışsa… ya da ürünlerimizde domuz ve mamulatı kullanılmamıştır’ diye açıkça belirtilmemişse… bu ürünleri satın almamalı ve de kesinlikle yememeli / tüketmemelidirler. 

Go to top