Hocam benim eşim 5 inci kattan düştü İstanbul'da bir hastanede hayati risk taşıdığı halde 3 gün sonra taburcu ettiler evde 4 üncü gün vefat etti hastanenin ihmali var ben dava açsam ve kazanırsam o para haram olurmu

Selma öztürk tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Değerli kardeşim;

Bu meseleleri öncelikle bir hukuk bürosuna danışınız. Hukuk bürosunun gösterdiği yol haritasını takip ederek hakkınızı aramanızda ve haklılığınız sabit olduğunda, tazminat ödenmesi halinde bunu almanızda dinen bir mahzur yoktur, haram olmaz. Bir diğer ifadeyle, meşrû hukuk çerçevesinde ve yürürlükteki kanunların / yasaların ön gördüğü şekilde ödenen kıdem tazminatını almak caizdir. Gene bunun gibi; başka herhangi bir haksızlığa veya mağduriyete mâruz kaldığınızda, kanunların size verdiği yetkileri kullanarak tazminat davası açmanız, yolsuzluk ve usûlsüzlük olmadıkça, hukukun verdiği hak ve yetkiler çerçevesinde tazminat almaya hak kazanmanız durumunda, ödenen tazminatı alıp harcamanız helâldir.

 Kısacası hile, aldatma, rüşvet gibi meşru olmayan yollarla hukuk kanalları yanıltılmamak şartıyla, hukukun kendi kuralları çerçevesinde verdiği tazminat kararı dinen de makbuldür. Bu karar sonucunda alınan para haram değildir. Kişi bu tazminat parasını dilediği şekilde tasarruf edebilir, harcayabilir. Bu noktada önemli olan, biraz önce de ısrarla hatırlattığımız gibi, kişinin, davayı kazanabilmek için yolsuzluk ve usûlsüzlük yapmamasıdır.

Bu mevzuda detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki linklere de bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2600-tazminat-davasi-acmak.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2524-sigorta-hk.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3590-calisana-manevi-tazminat-ve-organ-diyeti.html

Go to top