Hocam birsey sorabilir miyim..?  …boyle dua etmem uygun oluyor mu acaba? helallestigimize bi zarari olur mu, ben hakkimi helal etmis oluyorum dimi boyle dua ederken…

Soru: Nihal tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Estağfirullah, buyrun, rica ederim, tabii ki sorabilirsiniz ve de sormuşsunuz zaten. Ancak mesajınızın muhteviyatı formatımıza uygun olmadığı ve cevap için de gerekmediğinden yayınlamıyoruz. Bunu da hatırlatmış olalım.

***

1. Sözünü ettiğiniz birliktelik temelde meşrû olmadığından, üzerinde dinî açıdan bir değerlendirme yapmanın da bir anlamı yok. Bizim hukuk, edep ve ahlâk kriterlerimize göre kadın-erkek, ancak nikâh muamelesinden sonra bir ve beraber olabilir. Ondan önceki görüşmeler, konuşmalar sosyal-insanî ihtiyaçlar çerçevesinde belli ölçülerle sınırlarlandırılmıştır. Öyle uluorta, herkesin kafsına göre değil… Bunun nedeni, niçini, sebebi, hikmeti gene dinimizce açıklanmıştır. Bilmiyor ve merak edip öğrenmek istiyorsanız, bu mevzuda yazılmış kitaplardan okuyabilirsiniz. Burası bunun uzun uzadıya yazılıp çizilecek, mevzu edilecek yeri değil. Ayrıca bu tutumun yanlışlığını, sakatlığını, ıztırabını zaten yaşayıp görmüş ve öğrenmiş biri olarak, sanırım buna ihtiyaç da yok.

2. Madem helâlleşmiş, ayrılmışsınız; öncesinde o ne kadar haksızlık etmiş ve siz ne kadar da acı duymuş ve duyuyor olsanız bile bu iş bitmiş. Helâlleşmenin geri dönüşü olmaz. O hususta noktayı koymuşsunuz. Birbirinize hukuken de ahlâken de müdahale hakkınız bulunmaz. Bununla birlikte insan olarak duyduğunuz acı sebebiyle, onun hakkında, dile getirdiğiniz gibi ‘dua’ etmekten de tabii ki kimse sizi engelleyemez. Esasen buna dua da denmez, herhalde beddua demek daha doğru olur. Müslümana ise beddua etmek yakışmaz, dua etmek yaraşır. Beddua iyi değildir, yapmamak gerekir. Kaldı ki neticede ‘kader’de ne yazılmışsa mutlaka olacak olan da odur. Ayrıca siz kendi açınızdan meseleyi değerlendiriyor ve haklı olduğunuzu düşünüyorsunuz. Oysa tersi de mümkün, öyle değil mi? O zaman da haksız olduğunuz takdirde yaptığınız beddua, bumerang gibi geri döner sizi vurur. Bunu da unutmayın. 

Go to top