Selamün Aleyküm. Yazılarınızı okudum. Allah razı olsun. güncel , ihtiyatlı ve şüpheli şeylerden uzak durulması için tavsiyeleriniz çok değerli. Benim tam anlayamadığım husus (katılım) bankada eldeki hazır parayla dolar hesabı açtırmak (yani al-sat yapmak) caiz mi değil mi şüpheli mi?

Soru: Murat tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Bundan önceki cevaplarda da gayet açık bir üslûpla belirttiğimiz üzere, eğer fizikî olarak alıp satma varsa bu muamele câiz olur.

Ancak hakikaten bir kabızlaşma (karşılıklı alım-satım) yoksa, yapılan muamele / işlem formaliteden ibaretse caiz olmaz. Sebebi de yine orada izah edilmiş idi, tekrarına gerek yok.

Kısacası; bu tip altın, TL, döviz ve diğer paraların alış-verişlerinin sembolik değil, fizikî olarak aynı mecliste / aynı yerde alınıp verilmesi gerekir. Karşılıklı kabızlaşma şarttır. Diğer alış-verişler gibi değildir. Bunun veresiyesi olmaz. 

‘Şüpheli mi’ sorunuza gelince…

Lütfen aşağıdaki hadis-i şerif mealini dikkatlice okuyalım ve tavrımızı-tarzımızı ona göre belirleyelim. Muhatabımız olan müesseselerin durumunu, uygulamalarını iyi takip edelim. Öyle gözü kapalı, balıklamaya dalıp dünyevî-uhrevî zarar ve ziyana uğramayalım. Bu noktada a‘zamî hassasiyeti gösterelim.

Nu'man b. Beşir (r.anhuma) anlatıyor: “Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdular:

Şurası muhakkak ki; haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helâl olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş (kuşkulu şeylerden temize çıkarmış, uzak tutmuş) olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa (harama) düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allahu Teâla’nın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sıhhatli olursa cesedin tamamı sıhhatli olur; eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun, bu et parçası kalptir.” [Buharî, Sahih, İman, 39, Büyû 2; Müslim, Sahih, Müsâqat, 107, Hadis no: 1599; Ebu Davud, Sünen, Büyû, 3, H. no: 3329, 3330; Tirmizî, Sünen, Büyû 1, H. no: 1205; Nesâî, Sünen, Büyû 2, 7/241]

Go to top