Kişi, tuttuğu nâfile orucu akşam açtığında, “Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızqıke eftartü” duasından sonra, Ramazan’daki ağız alışkanlığıyla “ve savme ğadin neveytü” diyerek farkında olmadan diliyle, 'yarının orucunu tutmaya niyet etmiş' olsa, üzerine vacip olur mu ve ertesi gün bu orucu tutması gerekir mi? 

*******

Bilindiği gibi Ramazan orucu, tayin edilmiş adak ve mutlak nafile oruçlar için niyetin vakti, güneşin batışından başlayarak kaba kuşluğa kadar devam eder. Bu zaman içinde niyet edilebilir.

Binaenaleyh bir kimse, [akşamleyin yahut] geceleyin herhangi bir oruç için niyet etmiş bulunsa, sonra fecrin doğuşundan önce bu niyetinden dönse, bu dönüşü sahih olur. Fakat oruçlu bir kimse, orucunu bozmaya niyet ettiği halde bozmasa, sadece bu niyet ile orucu bozulmuş olmaz. [Bkz. Bilmen, Ö.N., B. İslam İlmihali, Bilmen Yay., İstanbul, 1966, s. 286, md. 72, 78]

Bu mesele Mehmed Zihnî Efendi’nin Nimet-i İslam’ında da şöyle ifade edilmiştir:

Niyet üzerine devam ve sebat dahi şarttır. Niyetinden gece rucû eden (dönen) kimse, oruçlu olmuş olmaz.” Bu ibarenin 10 numaralı dipnotunda da şunlar kayıtlıdır: “Fecrin doğmasından önce niyetten rucû -evvelce de ifade olunduğu üzere her oruçta- sahih ve rucû niyetiyle kesilmiş olduğundan, Ramazan’ın edasına göre, onun o günkü orucunu bozmasına da kazadan başka bir şey terettüp etmez. Meğer ki niyetini yenileyerek geri dönmüş olsun.” [Bkz. A.g.m. ve e. Oruca Niyet Bahsi]

Yani kısacası kişi, akşamdan veya geceleyin herhangi bir oruca, bilerek ya da soruda anlatıldığı gibi bilmeden dil alışkanlığıyla niyetlense, fakat farkına varınca bu niyetinden fecr-i sâdıktan yani imsaktan evvel vaz geçip dönse geçerli olur. Nafileyse üzerine vacip olmaz, oruç tutması lazım gelmez. Ramazan orucu için de sadece kaza etmesi gerekir.

Oruçlu bir kimse de, orucunu bozmaya niyetlense ama bozmasa, sırf bu niyetiyle orucu bozulmaz. 

Go to top