Hocam selamünaleyküm. Öncelikle sorularımıza bu denli titizlikle ve ayrıntısıyla cevap verdiğiniz için rabbim sizden razı olsun. Din şakaya gelecek bir konu değil. Bu sorumu birkaç yere sordum ancak tatmin edici bir cevap alamadım aklımda hep soru işaretleri. Olmaz bişey deyip geçiyorlar. Soruma geleyim. Biz eşimle onun ailesi üzerine tartisiyorduk. Eşim çok fevri bir insandır. Bana sus bir daha ailem hakkında konuşursan bitti ya da biter dedi. Ben o an o kadar üzüldüm ki bu sartli talak a girer diye. Ama illaki konuşuyorum ailesi hakkında. Çünkü kendi de soruyor. Biter dediyse hadi geniş zamanda söylediği için sıkıntı yok. Ama diyorum ya bitti dediyse şuan bitti de dedi diyemem biter de dedi diyemem net hatırlamıyorum. O da bitti mi biter mi dediğini hatirlamiyor. Ama Türkçenin kurallarına göre biter demesi gerekirdi. Ama ya bitti dediyse diye kalbim mutmain olmuyor. O ben seni susturmak için dedim boşanmayı, talak vermeyi hiç düşünmedim diyor. Ama mantıken bu evlilik biter demek onun dediği. Bir de eşim tekamül mezunu. Adam talak olayının ne kadar ciddi olduğunu da biliyor. Ben hamileyim 20 gün sonra ilk bebeğimiz olacak ve ben bu konuda çok üzgünüm. Eşimle birbirimizi çok seviyoruz. Ben bu olaydan sonra neredeyse bu talak konusuyla alakalı her şeyi okudum. Kinayeli talak a giriyorsa iddet bekleyip nikah kiydirmamiz gerekiyordu ama biz nikah tazeleyip devam ettik. Şimdi aklımdaki düşünceler ben ailesi hakkında her konuştuğumda bir talak gitmiyor değil mi? Ya da o bitti dediyse eğer bizim 3 talak birden gitmismidir? Ben kalbim tamamen mutmain olsun diye nikahimi safii mezhebine göre tekrar kiydirmak istiyorum ama ilk nikahim safiye uygun muydu onu da bilmiyorum. Biz hanefiyiz. Resmi nikahimiz düğünden önce dini nikahimiz düğün gecesi kıyıldı. Babam ya da başka bir velim nikahim da yoktu. Eşimin abisi ve babası ve yengesi vardı dini nikahta. Abisi de babası da fasik değiller namazlı insanlar. Abisi kıydı nikahi. Hem de şahit oldular babasıyla. Babama biz dini nikah kiydiricaz dedik mi demedik mi onu da bilmiyoruz. Düğün gecesi sarhoştu. Fasik tir kendisi. İbni abidin e göre hulle gerektiren durumlarda nikah safiiye uygun değilse safiiye gore tekrar kiyilip devam edilebilirmis. Kalbimin tamamen rahat etmesi için velim in olduğu bir nikah kiydirabilir miyiz? İlk nikahimiz velim bedenen nikahta olmadığı için safii mezhebine uygun olmuyor sanırım değil mi?

Soru: Begüm tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Her şeyden evvel öyle fevrî bir yapı ve ne söylediğinizi, nasıl söylediğinizi bilemeyecek, farkında olamayacak denli bir karakteristik tarzla o evliliği nasıl yürüteceğinizi iyi düşünmeniz ve bu mevzuda gerçekten dikkatli davranmanız lazım. Evlilik ciddi bir müessesedir. Bu işin öfkesi, şakası, saçmalaması olmaz! Nitekim Ebu Hureyre’den (r.a.) rivayet olunan hadis-i şeriflerinde Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki:

Üç şey vardır ki onların ciddisi de ciddi, şakası da ciddidir: Nikâh, talak, ric'at (kişinin ric'î talakla boşadığı hanımına geri dönmesi)!” [Ebu Davud, Sünen, Talak, 9, Hadis no: 2194; Tirmizî, Sünen, Talak, 9, H. no: 1184]

Kinâyeli (kapalı) sözlerde hüküm, söyleyen kişinin niyetine göredir. Eğer niyeti talaksa talak ve illâ felâ (değilse boşamak söz konusu olmaz). Ve kezâlik kocanızın düşünmeden, ölçüsüzce sarf ettiği, sus bir daha ailem hakkında konuşursan bitti ya da biter sözü de kinyevî bir ifadedir, hüküm de niyetine göre olur. Madem, ben seni susturmak için dedim, boşanmayı, talak vermeyi hiç düşünmedim diyorsa, bu sözle talak vâki olmaz. O bakımdan ileri-geri meseleyi uzatmanın, şu mezhebi mi taklit etsek bu mezhebi mi diye dövünmenin bir anlamı yok. Yapmanız gereken tek şey; kendinize gelip, bir daha böyle saçmalıklara meydan vermemektir.

Ayrıca hatırlatmış olalım; eğer bu söz boşamak niyeti ile söylenmiş olsa idi, bâin (kesin) talakla boşanmış olurdunuz. Binaenaleyh iddet müddeti içinde geri dönüşünüz olmaz, sonrasında da serbest kalır, ancak karşılıklı rızâ ve yeni bir nikâh ve mehirle beraber olabilirdiniz.

Meseleyle ilgili detaylı bilgi için bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2865-sarih-ve-kinayeli-bosama-sozleri.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2365-cinnet-halinde-soylenen-kufur-ve-bosama-sozleri.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2878-soyle-soyle-yaparsan-seni-bosarim-sozu.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2041-bain-talak-meselesi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2050-sen-benim-karim-degilsin-sozunun-hukmu.html

Daha da geniş bilgi için Arama penceresine talak yazıp başlıkları tarayabilirsiniz. 

Go to top