Recep ayının 13, 14 ve 15. gününü oruçla geçiren kişi, büyük faziletlere erişir“Recepin 13. günün orucu 3.000 sene oruç gibidir.Recepin 14. günün orucu 10.000 sene oruç gibidir.Recepin 15. günün orucu 13.000 sene oruç gibidir.” (Suyuti, El-Le’ali)Recep ayının yarısının orucu, 30 senelik oruca denktir   Suyuti, el-Leali 2/106 kıymetli hocam bu hadis sahihmidir ? saygı ve hürmetlerimle

Soru: AHMET SUSAM tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Kaynak olarak İmam Süyütî’nin (rh.), “el-Le'âli'l-Mas­nû'a fi'l-Ehâdîsi’l-Mevzu'a”sının kaydedildiği kopyada, söz konusu hadise dair bir bilgi verilmemiş. O bakımdan merhumun bu hususta ne söylediğini bilmiyoruz. Kitap da kütüphanemde mevcut değil. Araştırma imkânım yok, ayrıca lüzum da hissetmiyorum. Kimin, hangi hadis mûteriz ve münkirlerinin ne dediği de çok umurumda değil.

Zira bu vb mevzularda gerek mev’iza gerekse tasavvufa dair eserlerde yeterince bilgi var. Fazâil-i a‘mâla (amellerin faziletlerine/üstünlüklerine) dair hususlarda amel için, bir hadisin mutlaka usûl-i hadis kıstaslarına göre mütevater ve meşhur olması aranmaz. Zayıf hadisle de amel edilir, edilebilir. Yeter ki mevzû olmasın.

Ayrıca zikri geçen mübarek Receb ayının ve bu ayda yapılacak ibadetlerin, tutulacak oruçların fazileti, sevabı mâlum ve müsellem. Onun için illâ da bu kayıtlar üzerinde durmanın bir gereği de yok. Sen tut, tutabiliyorsan tutmana bak; Mevlâ-yi zû’l-Celâl ihlâsın nisbetinde, dilerse 3 bin, dilerse 10 bin, dilerse 13 bin de değil, çok daha fazlasını da verir. Yeter ki sen usûl ve âdaba uygun ve samiyet üzere Allah için tut.

Nitekim namazlara niyette rek’at sayısını tayin uygun görülmüyor ve de belirtmiyoruz.

Neden?

Çünkü Cenab-ı Hakk’ın o namaza kaç rek’at sevabı vereceğini bilmiyoruz. O’nun hazinesi sonsuzdur, sınırsızdır. Dilediğine dilediği gibi, istediğine istediği kadar verir. O, yaptığından kimseye karşı mes’ul / sorumlu değildir.  

Go to top