Bir erkek yabancı bir kadından süt emse veya başka şekilde içse süt annelik oluşurmu ? Ve ya kadın ve erkek arasında bir mahremiyet olur mu ? Emen yetişkin erkek ile süt veren kadın arasındaki hükümler nelerdir hocam

Soru: mehmet kartal tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

1. İslâm fıkıh ve âdâbına göre yetişkin bir erkeğin yabancı bir kadından bilfiil süt emmesi söz konusu olamaz, böyle bir hareketin haram olduğunda şüphe yoktur. Kişilerin, pişmanlıkla birlikte tevbe ve istiğfar etmeleri gerekir. Fakat, haram ve günah olmakla birlikte emmişse veya birbirlerine dokunmaksızın -dediğiniz gibi- bir başka yolla içmişse eğer, bunlarla da süt annelik tahakkuk etmez, mahremiyet oluşmaz.

2. Sütünü emdiği-içtiği kadın eğer erkeğin kendi hanımı ise, bununla da nikâhlarıa bir zarar gelmez; zira gene süt anneliği-süt süt kardeşliği gibi durumlar tahukkuk etmez. Nitekim hadis-i şerifte, “Süt hısımlığı / akrabalığı ancak iki yaş içinde emzirilen sütle oluşur” [Buhârî, Sahih, Nikâh, 21] buyrulmuştur.

Ancak hatırdan çıkartmamak icap eder ki; yetişkinler için insan sütü her ne kadar günah olmasa da, zaruret ve mecburiyet dışında içmek, âdaba uygun değildir. Zaruret de, mesela bir hastalıktan dolayı tedaviye yönelik olabilir; buna da Müslüman ve mesleğinde-alanında uzman bir hekimin karar vermesi gerekir. Başka türlüsü âdâba muvafık düşmez.

Hâsılı, mutlak manada kadının memesinden süt emmek veya içmek, sütanne ve süt evlatlığı için yeterli değildir. Bunların meydana gelmesi için, süt emen kişi -yukarıda da belittiğimiz gibi- iki yaşını doldurmamış olması icap eder. Bu itibarla yabancı da olsa bir hanımın sütünü emen ya da içen erkeğin, onun süt evladı olması söz konusu olmaz.

Bu mevzuda daha detaylı bilgi için sitenin ‘Arama’ penceresine ‘süt kardeşliği’ yazıp araştırabilirsiniz. Hatta bu sorunuzu da zahmet edip bize yazmak yerine, sitede cevabını bulabilirdiniz. Mesela bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1630-sut-emen-cocuk.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/572-sut-kardesligi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2692-erkek-haniminin-sutunu-icebilir-mi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2829-islam-da-kadinin-mahremleri.html

Go to top