Selamün aleyküm Hocam Peygamber efendimize (sav) elçi denirmi... Süleyman Hilmi Tunahan (ks) şu sözünü nasıl yorumlamalıyız; Efendimize (sav)elçi demek çok çirkindir. Nebi; cennet, cehennem ve bütün hadiseleri bizzat görerek, gelip haber verendir. ilimleri şuhûdidir. Bizim nebimiz, cennet cehennem dahil bütün ulviyyâti, bizzat görmüştür. Diğer peygamberân-I izam ise, ruhen gördüler. Bizim nebimizin vârisleri de ruhen görür...

Soru: Fatih tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Takvâ sahibi mü’minlerin, İki Cihan Serveri Âlemlere Rahmet Rasûl-i Zîşân Efendimize (s.a.v.), basit mânâda “elçi” demeleri, münasip olmaz, yakışık almaz, edebe aykırıdır. Hürmetsizlik olur.

Nebî (peygamber)” mefhumunun tazammun ettiği yüklü mânâ yanında, “elçi” kelimesinin anlamı çok çok hafif kalır. Bu durum, ismini zikredip sözlerini naklettiğiniz o mübarek Zât-ı Şerîf’in (k.s.) tariflerinde de zaten âşikâr bir şekilde gözükmektedir. Ayrıca bir izaha gerek yoktur. Ama dilerseniz o sözleri, dikkat çekici kalın harflerle teberrüken bir kez daha tekrar edelim:

Peygambere, elçi demek çok çirkindir. Nebi; Cennet, Cehennem ve bütün hadiseleri bizzat görerek, gelip haber verendir. İlimleri şuhûdîdir. Bizim Nebimiz, Cennet-Cehennem dâhil bütün ulviyyatı, bizzat görmüştür. Diğer peygamberan-ı izâm ise, rûhen gördüler. Bizim Nebîmizin vârisleri de rûhen görür. [Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.), nakleden, talebelerinden merhum Ali Erol, Hatıratım, s. 23]

Bu kelâmın üzerine edilecek bir lâf olur mu? İlave edilebilecek bir söz kalır mı?!

Gene mâlum olduğu üzere şeârie hürmet / mukaddesata tazim-sayg, kişinin takvâsıyla mütenasiptir. [Bkz. Hac suresi, 32] Kişi, takvâsı nisbetinde bunlara saygı gösterir veya göstermez. Gösterdiği saygı ve sergilediği saygısızlık oranında da mükâfat ya da mücâzatını görür. O bakımdan çok dikkatli olmak lâzım. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v.), hürmet etmemiz gereken mukaddeslerimizin en önde gelenlerindendir.

Mukaddesata hürmetle alakalı geniş bilgi için, aşağıdaki linke mutlaka bkz. ve dikkatle okuyunuz:

http://www.halisece.com/islami-makaleler/160-islamda-tazimus-seair-mukaddesata-hurmet.html

Ayrıca Arama penceresine “Şeâir” yazıp bu mevzudaki diğer yazılara da bakmayı ihmâl etmeyiniz.

Go to top