Hocam selamunaleykum önceki gün umreden çıkarken saçımızı usturaya vurdurduk bugün de umre yaptık şimdi ne yapmamız gerekiyor makineyi sadece kafamızda dolandırmak yetiyor mu yoksa farklı bir durum var mı Allah'a emanet olun 

Soru: İsmail tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Öncelikle şunu sorayım; başınızda rehberiniz yok mu? Bu vb. hac ve umre ile alakalı meseleleri, anında orada, başınızda bulunan rehber hocalarınıza sormanız hem daha pratik, hem daha isabetli olur.

Maamafih cevaplamaya çalışalım.

Saçı olmayanlar ihramdan nasıl çıkar?

Hanefî ulemasına (rahımehumullah) göre, saçı olmayan kimsenin ustura, makas, makine veya benzeri tıraş aletini tıraş oluyormuş gibi başının üzerinde gezdirmesi lâzımdır. Bu iş, tıraş yerine kaimdir.

İmam Mâlik'in (rh.) meşhur olan görüşü de budur. Çünkü Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.),"Size emrettiğim şeyleri gücünüz yettiğince yerine getirin." [Buhari, Sahih, İ‘tisâm, 2; Müslim, Sahih, Fedâil, 20] buyurmuşlardır.

Binaenaleyh, her ne kadar başında saç olmayan bir kimsenin, saçlarını tıraş etmesi veya kısaltması mümkün değilse de, tıraş aletini başının üzerinde gezdirmesi mümkündür. Ve bu uygulama tıraş yerine geçer.

İmam Şafiî ve Ahmed b. Hanbel (rahımehumallah) ise, başında saç bulunmayan kimselerin, mümkün olduğunca tıraş aletlerini başlarında gezdirmelerinin müstehab olduğunu söylemişlerdir. Bu görüş aynı zamanda İmam Mâlik'ten de rivayet olunmuştur.

Go to top